Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ni trenutka ne mogu biti na jednom mjestu, ne mogu se koncentrirati, roditelji ih jedva slijede i jos teže nadziru - nisu li sva djeca takva? Jedan mali postotak ipak izmiče svakoj kontroli - to su hiperaktivna djeca.


Magazin 'Provjereno' donosi priču o djeci čija je pretjerana živost posljedica takvog poremećaja. 'U jednom trenutku se igra s loptom u sljedecem trenutku je na biciklu, u iducem se penje na drvo', kaže Josip Cerovac, otac devetogodišnjaka s dijagnozom ADHD. Riječ je o poremećaju koji se javlja u vrijeme odrastanja i koji se manifestira smanjenom pozornošću, stalnom tjelesnom aktivnošću i impulzivnošću. Djeca koja pate od tog poremećaja često ne mogu predvidjeti posljedice svojih postupaka - to ih dovodi u situacije u kojima štete sebi ili drugima, i zato ih se smatra 'zločestom'.
 

Vezani članci Ilustracija Otac ostavio otključani automobil: Dijete (5) ušlo u njega i pregazilo brata, teško je ozlijeđen Provjereno: Problemi s divljim svinjama na Cresu - 11 Ubijaju janjce, napadaju ovce, a ne boje se ni ljudi: "Na otoku je već napravljen genocid, to su milijunske štete"

Roditelji malih hiperaktivaca imaju ozbiljnih problema objasniti njihovoj okolini da u njihovu slučaju nije posrijedi nedostatak dobrog odgoja, nego psihička osobina. Ponekad roditelji djece iz razreda pišu peticije protiv hiperaktivaca te od nastavnika traže da hitno nešto poduzmu. Najteže je objasniti upravo to da je tu jedina pomoć odrastanje. Psiholozi ne znaju do kraja objasniti uzroke ADHD-a, zna se tek da on zahvaća oko 3 do 5 posto djece i vjeruje se da postoji biološki uzrok. Ipak, treba biti oprezan u donošenju stavova, jer nije svako preživo dijete hiperaktivno.
 

Više o ovoj temi pogledajte u emisiji Provjereno, u četvrtak u 21:00 na Novoj TV.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju