Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sutra u Provjerenom

Ponekad je jedina pomoć odrastanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni trenutka ne mogu biti na jednom mjestu, ne mogu se koncentrirati, roditelji ih jedva slijede i jos teže nadziru - nisu li sva djeca takva? Jedan mali postotak ipak izmiče svakoj kontroli - to su hiperaktivna djeca.

Magazin 'Provjereno' donosi priču o djeci čija je pretjerana živost posljedica takvog poremećaja. 'U jednom trenutku se igra s loptom u sljedecem trenutku je na biciklu, u iducem se penje na drvo', kaže Josip Cerovac, otac devetogodišnjaka s dijagnozom ADHD. Riječ je o poremećaju koji se javlja u vrijeme odrastanja i koji se manifestira smanjenom pozornošću, stalnom tjelesnom aktivnošću i impulzivnošću. Djeca koja pate od tog poremećaja često ne mogu predvidjeti posljedice svojih postupaka - to ih dovodi u situacije u kojima štete sebi ili drugima, i zato ih se smatra 'zločestom'.
 

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Roditelji malih hiperaktivaca imaju ozbiljnih problema objasniti njihovoj okolini da u njihovu slučaju nije posrijedi nedostatak dobrog odgoja, nego psihička osobina. Ponekad roditelji djece iz razreda pišu peticije protiv hiperaktivaca te od nastavnika traže da hitno nešto poduzmu. Najteže je objasniti upravo to da je tu jedina pomoć odrastanje. Psiholozi ne znaju do kraja objasniti uzroke ADHD-a, zna se tek da on zahvaća oko 3 do 5 posto djece i vjeruje se da postoji biološki uzrok. Ipak, treba biti oprezan u donošenju stavova, jer nije svako preživo dijete hiperaktivno.
 

Više o ovoj temi pogledajte u emisiji Provjereno, u četvrtak u 21:00 na Novoj TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene