Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najavio probleme oko očevida

Očevid velikog požara na Jakuševcu bit će problem: "To je bila jedna velika hrpa koju smo pretvorili u 10 manjih"

Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr)
Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Resman i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Resman i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Požar na Jakuševcu (Foto: Dnevnik.hr) Požar na Jakuševcu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zvonimir Šostar i Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Zvonimir Šostar i Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Tomislav Resman (Foto: IN Magazin) Galerija 1/6 >>
Sve službe u četvrtak bile su na nogama. Stigla je policija, tri inspekcije državnog inspektorata, ali i službe koje prate kakvoću zraka. Zgarište na Jakuševcu obišao je i gradonačelnik Bandić kojeg su zasuli pitanjima o tome kada će konačno početi rješavati probleme s otpadom.

Otkako je planulo- za vatrogasce odmora nema, a gasilo se cijelu noć. Gusti bijeli dim nadvio se nad cijelim novim Zagrebom.

Pročitajte i ovo Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika nezadovoljni uvjetima Mladim liječnicima prekipjelo: "Očekujem da će ovo biti najveći prosvjed u Hrvatskoj" Samija Ropar iz Hrvatske liječničke komore Za Dnevnik Nove TV Doktori masovno napuštaju Hrvatsku, liječnica iznijela frapantan podatak: "To je kao da odu svi iz bolnice Bjelovar"

„Ne možete disati, morate sve zatvoriti, upaliti ventilator i pustit neki zrak iz hodnika te se nadati se da ćete preživjeti. Bojala sam se otvoriti prozore, ljudi su stajali na balkonima, psovali“, kaže Mirjana iz Zagreba.

Oko Jakuševca je zabilježena pojačana koncentracija tzv. lebdećih čestica. Iz Zavoda Andrija Štampar uvjeravaju da zdravlje nije ugroženo.

„Svaki sat mjerimo koncentraciju i nakon 24 sata ćete dobiti prosjek. U jednom trenutku su bile povećane koncentracije, ali kad izračunamo prosjek sigurno će biti ispod 50 mikrograma po kubičnom metru“, kaže Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Zgarište obišao i gradonačelnik Bandić

Ministar Tomislav Ćorić također smiruje građane.

Prisutne su lebdeće česticu u zraku, one su kao takve posljedica slijeganja materijala nakon požara“, kaže Ćorić.

Vatrogasci su tijekom cijeloga dana natapali zgarište.

„Taj otpad je inače drveni koji je bio dolje, a on se može i dalje dolje slagat sa strane ima prostor. Ovo je bio srećom ograđeni dio tako da se taj požar i da ga niko nije gasio, nije mogao raširiti“, kaže Pavle Kalinić iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Zgarište je obišao i gradonačelnik Milan Bandić, a dočekao ga je niz pitanja o tome kada će se konkretno početi rješavati problemi s odlaganjem otpada.

Konkretno rješenje u naredne tri godine, to je sigurno, nije obećanje. Ja kad nešto kažem, to i napravim“, kaže gradonačelnik Bandić i poručuje da je napravio šestero djece, a na putu je da napravi i – sedmo.

S Jakuševca se javila reporterka Nove TV Sanja Vištica koja otkriva da je započeo očevid oko požara, ali će se na rezultate morati pričekati. Razgovarala je s Tomislavom Resmanom, pomoćnikom zapovjednika vatrogasne postrojbe Zagreba.

Kakva je situacija na terenu, je li gotovo natapanje?

Sukladno obećanju gradonačelnika Zagreba da ćemo do 15 sati sve staviti pod kontrolu i spriječiti pojavu dima, to smo i napravili. Trenutno vršimo zamjenu snaga, na požarištu ćemo ostaviti sljedeća 24 sata dva požarna vozila s od pet do 10 vatrogasaca.

Građani su se žalili da osjete miris plastike, što je točno gorjelo?

Riječ je o glomaznom otpadu. To je reciklažno dvorište, a gorio je prvenstveno namještaj, stolovi, vrata štokovi, drveni dijelovi, fotelje, dvosjedi, trosjedi. Ono što svatko od nas obično ima u svojem kućanstvu.

Građane je pustio bijeli i gusti dim, o čemu se točno radi?
To je bila pojava od 10 do 13 sati, tad smo intervenizirali čitavu intervenciju i počeli smo više raskapati. Koristili smo četiri grajfera koji su dizali masu koja je bila zahvaćena požarom, a zatim se pojavio dim, na nekim mjestima čak i plamen. Polijevali smo to vodom, voda je isparavala i stvorio se bijeli oblak dima.

Hoće li biti problem napraviti očevid?

Hoće, to je bila jedna velika hrpa koju smo pretvorili u 10 manjih. Vjerojatno ćemo dio nekih tragova izgubiti, ali tu nažalost ne možemo ništa napraviti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene