Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nezadovoljni uvjetima

Mladim liječnicima prekipjelo: "Očekujem da će ovo biti najveći prosvjed u Hrvatskoj"

Koronavirus je dodatno zakomplicirao ionako lošu situaciju u zdravstvenom sustavu. Čini se da je mladim liječnicima prekipjelo.

Inicijativa mladih liječnika poziva na veliki prosvjed ispred ministarstva 24. rujna. Reporterka Dnevnika Nove TV, Sanja Vištica, o tome je razgovarala s Marinom Smilovićem iz Inicijative mladih liječnika.

"Nezadovoljstvo, posebice među mladim liječnicima, kuha već neko vrijeme. Još tijekom ljeta se moglo čuti da će ići u prosvjed ako se stanje ne promijeni", izvijestila je Vištica koja je Smilovića pitala za razloge poziva na prosvjed.

"Imamo četiri zahtjeva. Potaknuti višegodišnjem nezadovoljstvom liječnika želimo reformu zdravstvenog sustava, želimo pregovarati za naša prava, želimo reformu koeficijenata i sustava specijalizacije", naveo je liječnik koji očekuje da će biti velik odaziv kolega na prosvjed.

Pročitajte i ovo Goranka Petrović epidemiologinja hzjz-a Kad kreće cijepljenje protiv gripe? Što je s mjerama i hoće li se ukidati izolacija? "Možemo eventualno uvesti maske..."

"Brojni kolege iz svih županija javili su da će doći, sigurno će se povećati broj kako će se bližti datum prosvjeda", kazao je Smailović koji očekuje da ovo bude najveći prosjed liječnika u Hrvatskoj.

Kazao je i kako su mladi liječnici nezadovoljni sustavom specijalizacije. "Trebamo reformu. Sustav je zastario, neadekvatna je edukacija. Najveći problem su robovlasnički ugovori", kazao je.

Vištica je kazala kako se čini da je dosta liječnika nezodovoljno ne samo plaćom, već i uvjetima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Epidemija koronavirusa Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje po županijama

"Uvjeti su katastrofalni. Radimo brojne prekovremeno, teško je organizirati službu, ništa nije u skladu s normativima, vremenskim i kadrovskim", naveo je liječnik koji je poručio ministru Viliju Berošu: "Dosta je riječi, potrebna su djela. Želimo da u ovu reformu bude uključena struka".

Reporterka Dnevnika Nove TV zaključila je da podrška mladim liječnicima stiže iz svih krovnih liječničkih udruga od Udruge bolničkih liječnika, obiteljskih liječnika, preko liječničke komore do liječničkog sindikata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene