Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Država će kupnju prvog stana ili prodaju manjeg, a kupnju većeg stana, poticati sa 100 do 300 eura po četvornom metru, ovisno o cijeni stana, na najduži rok otplate zajma od 30 godina i uz maksimalna poček otplate od 20 godina, predložila je Vlada koja je sa sjednice Saboru uputila Prijedlog zakona o poticanju prodaje stanova.


Predloženim zakonom, kojim bi se zajmovi odobravali do kraja 2011. godine, kamata bi bila 2 posto godišnje za vrijeme počeka koje može biti do 20 godina, a za razdoblje otplate kamata bi bila 5 posto godišnje. Rok otplate kredita je do 30 godina. Prema proračunima, kazala je premijerka Jadranka Kosor, do kraja godine moglo bi se prodati 1000 stanova ukupne vrijednosti 664 milijuna kuna, a za potporu treba osigurati 100 milijuna kuna.

Vezani članci Premijer Albanije Edi Rama (Foto: DANNY GOHLKE/DPA/PIXSELL) Edi Rama treći put postao premijer, izglasana prva vlada u kojoj prevladavaju žene Zgrade, ilustracija - 2 Neobičan obrat: Djevojka koja žica za stan u Zagrebu prodaje kuću u Sisku? "Mama je nezaposlena, a kuća je od brata"

Želimo dati potporu stanogradnji i potaknuti novi ciklus izgradnje stanova te omogućiti ljudima kupnju prvoga stana ili 'povećanje stambenih kvadrata', kazala je premijerka. 'Suština je da mi zapravo dajemo određeni zajam i da država daje potporu za kupnju stana', rekla je Kosor. Raspon državne potpore kreće od 100 do 300 eura po kvadratu, pri čemu će najveću potporu, 300 eura imati stanovi čija cijena (bez PDV-a) ne prelazi 1000 eura po četvornom metru.

Za svako povećanje cijene za 150 eura potpora se smanjuje za 50 eura, a najmanju potporu od 100 eura imat će kupci stanova čija je cijena od 1451 euro do 1600 eura (bez PDV-a). Stanove čija je cijena iznad 1600 eura po metru četvornome, država neće subvencionirati. 'Kupcima nećemo uvjetovati lokaciju, veličinu stana, to sami odlučuju, prema ponudi građevinara', kazala je ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić.

Evidentirano 2315 neprodanih stanova licenciranih građevinskih tvrtki

Novac za potpore za kupnju stana osigurat će se dijelom kroz APN-ov Fond za dugoročno finaciranje stanogradnje (32,4 milijuna kuna) te kroz državni proračun (67,6 milijuna kuna). Kosor je podsjetila da je u Hrvatskoj u građevini zaposleno 150 tisuća radnika od kojih je dio zbog zastoja u investicijama ostao bez posla i ovime želimo pomoći građevinarima i pomoći da se radna mjesta zadrže.

U izradi zakonskog teksta radilo se na temelju podataka Hrvatske gospodarske komore (HGK) po kojima je u Hrvatskoj trenutno 2315 neprodanih stanova licenciranih građevinskih tvrtki, odnosno oko 144 tisuće metara četvornih stambenog prostora. Ministrica Matulović-Dropulić osvrnula se i na kritike da se država ne brine za stanogradnju, rekavši kako u ovome trenutku, kroz izgradnju stanova za stradalnike Domovinskog rata, kuća koje se nalaze na područjima od posebne državne skrbi, te POS-ove stanove, država godišnje ulaže 985 milijuna kuna.

>> 'Pomoć od 200 eura pogoduje bankama i građevinarima'

'Bez obzira na to, jasno je da Hrvatska mora pomoći u sadašnjem trenutku', rekla je ministrica. 'Pomoći ćemo i građevinarima, ali sigurno i onima kojima treba prvi stan', dodala je i najavila da će se s prvim javnim pozivom za podnošenje zahtjeva za odobravanje zajma krenuti 15-ak dana nakon donošenja zakona. (Hina)