Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vrtoglava cifra

Ako postane povjerenica EK-a, Dubravka Šuica primat će plaću koju većina građana Hrvatske može samo sanjati

Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr)
Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sabina Tandara Knezović (Foto: Dnevnik.hr) Sabina Tandara Knezović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Dugogodišnja članica HDZ-a i već treći mandat zastupnica u EU Parlamentu, Dubravka Šuica službena je kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije. Već je obavila i razgovor s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Još uvijek se ne zna koji će resor Dubravka Šuica dobiti jer resori još uvijek nisu podijeljeni. No razgovori su sa šeficom Komisije o tome počeli. Ono što se zna da sve članice lobiraju da dobiju one važnije gospodarske, financijske, energetske...Bit će zanimljivo kako će u toj priči proći jedna mala Hrvatska.

Dubravka Šuica u srijedu je i službeno predstavljena i HDZ-ovcima i koalicijskim partnerima kao kandidatkinja za povjerenicu u Europskoj komisiji. No tu je informaciju hrvatska javnost već čula od stranih medija jer je Šuica već obavila razgovor kod šefice Europske komisije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković komentira slučaj Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Nakon sastanka u HDZ-u Plenković o Vučićevim izjavama: "Velikosrpska agresija se dogodila, oni koji ne žele dobro Predsjednici to stavljaju u eter"

Pročitajte i ovo Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Gošća Dnevnika Nove TV Dubravka Šuica o novoj šefici Europske komisije: "Ona je solidan izbor. Važno je što je prvi put na čelu žena"

O svemu se oglasila i sama Dubravka Šuica. "S obzirom na iskustvo koje već imam dugo u politici i kurikulum i tri mandata kao zastupnica u EU Parlamentu. Ne bojim se te dužnosti. Nadam se da ću je dobro obnašati. To je prvenstveno politička funkcija, a nakon toga stručna", kazala je Šuica.

Premijer Plenković nakon sastanka u HDZ-u govorio je o njezinom iskustvu. "Dubravka Šuica postaje članica EK iz Hrvatske, s obzirom na njezino političko i stručno iskustvo. Tri puta je izabrana u EU Parlament", kazao je Plenković.

Na mjesto Dubravke Šuice kao europarlamentarka odlazi Sunčana Glavak. Dubravka Šuica na novu dužnost trebala bi stupiti krajem godine. Ako i službeno postane povjerenica u Europskoj komisiji, Dubravki Šuici smiješi se plaća o kojoj većina Hrvata može samo sanjati.

Politički put Dubravke Šuice

Šezdesetdvogodišnja Dubrovkinja političku karijeru započela je u rodnom gradu. Kao profesorica engleskog i njemačkog jezika radila je u obrazovnim ustanovama. Godine 2001. postaje gradonačelnica Dubrovnika i na toj je dužnosti provela sljedećih osam godina, odnosno dva mandata. Krajem 2017. godine izjavila je kako joj je najdraže bilo voditi grad. "To je bila izvršna funkcija i bilo je najteže, ali najdraže", kazala je tada.

Politički put nastavlja nekoliko godina poslije u Europskom parlamentu, u tri je navrata osvojila mjesto zastupnice. Članica je niza odbora. "Zaista je to jedan vrlo heterogen posao, nema radnog vremena", izjavila je prošle godine.

Nakon izbora ove godine postala je i potpredsjednica kluba zastupnika Europskih pučana, HDZ-ove europske političke grupacije. A sada bi trebala doći na mjesto povjerenice Europske komisije.

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova za Šuicu ima samo riječi hvale. "Ima najveće iskustvo, ima upravo taj legitimitet, tri puta je birana, osoba s takvim iskustvom, s takvim životopisom i briljatnom karijerom ima podršku", kazao je ministar. Sa stranačkim liderima uvijek je bila u dobrim odnosima.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić smatra da je Šuica dobar kandidat. Sljedećih pet godina šefica će joj biti nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen s kojom je već razgovarala. Šuica će kao članica njezine vlade, odnosno kao europska povjerenica na godinu zarađivati više od milijun i 300 tisuća kuna neto, odnosno više od 110 tisuća kuna na mjesec.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene