Dugogodišnja članica HDZ-a i već treći mandat zastupnica u EU Parlamentu, Dubravka Šuica službena je kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije. Već je obavila i razgovor s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Galerija


Još uvijek se ne zna koji će resor Dubravka Šuica dobiti jer resori još uvijek nisu podijeljeni. No razgovori su sa šeficom Komisije o tome počeli. Ono što se zna da sve članice lobiraju da dobiju one važnije gospodarske, financijske, energetske...Bit će zanimljivo kako će u toj priči proći jedna mala Hrvatska.

Dubravka Šuica u srijedu je i službeno predstavljena i HDZ-ovcima i koalicijskim partnerima kao kandidatkinja za povjerenicu u Europskoj komisiji. No tu je informaciju hrvatska javnost već čula od stranih medija jer je Šuica već obavila razgovor kod šefice Europske komisije.

Andrej Plenković komentira slučaj Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Plenković o Vučićevim izjavama: "Velikosrpska agresija se dogodila, oni koji ne žele dobro Predsjednici to stavljaju u eter"

Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Dubravka Šuica o novoj šefici Europske komisije: "Ona je solidan izbor. Važno je što je prvi put na čelu žena"

O svemu se oglasila i sama Dubravka Šuica. "S obzirom na iskustvo koje već imam dugo u politici i kurikulum i tri mandata kao zastupnica u EU Parlamentu. Ne bojim se te dužnosti. Nadam se da ću je dobro obnašati. To je prvenstveno politička funkcija, a nakon toga stručna", kazala je Šuica.

Premijer Plenković nakon sastanka u HDZ-u govorio je o njezinom iskustvu. "Dubravka Šuica postaje članica EK iz Hrvatske, s obzirom na njezino političko i stručno iskustvo. Tri puta je izabrana u EU Parlament", kazao je Plenković.

Na mjesto Dubravke Šuice kao europarlamentarka odlazi Sunčana Glavak. Dubravka Šuica na novu dužnost trebala bi stupiti krajem godine. Ako i službeno postane povjerenica u Europskoj komisiji, Dubravki Šuici smiješi se plaća o kojoj većina Hrvata može samo sanjati.

Politički put Dubravke Šuice

Šezdesetdvogodišnja Dubrovkinja političku karijeru započela je u rodnom gradu. Kao profesorica engleskog i njemačkog jezika radila je u obrazovnim ustanovama. Godine 2001. postaje gradonačelnica Dubrovnika i na toj je dužnosti provela sljedećih osam godina, odnosno dva mandata. Krajem 2017. godine izjavila je kako joj je najdraže bilo voditi grad. "To je bila izvršna funkcija i bilo je najteže, ali najdraže", kazala je tada.

Politički put nastavlja nekoliko godina poslije u Europskom parlamentu, u tri je navrata osvojila mjesto zastupnice. Članica je niza odbora. "Zaista je to jedan vrlo heterogen posao, nema radnog vremena", izjavila je prošle godine.

Nakon izbora ove godine postala je i potpredsjednica kluba zastupnika Europskih pučana, HDZ-ove europske političke grupacije. A sada bi trebala doći na mjesto povjerenice Europske komisije.

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova za Šuicu ima samo riječi hvale. "Ima najveće iskustvo, ima upravo taj legitimitet, tri puta je birana, osoba s takvim iskustvom, s takvim životopisom i briljatnom karijerom ima podršku", kazao je ministar. Sa stranačkim liderima uvijek je bila u dobrim odnosima.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić smatra da je Šuica dobar kandidat. Sljedećih pet godina šefica će joj biti nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen s kojom je već razgovarala. Šuica će kao članica njezine vlade, odnosno kao europska povjerenica na godinu zarađivati više od milijun i 300 tisuća kuna neto, odnosno više od 110 tisuća kuna na mjesec.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr