Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sastanka u HDZ-u

Plenković o Vučićevim izjavama: "Velikosrpska agresija se dogodila, oni koji ne žele dobro Predsjednici to stavljaju u eter"

Andrej Plenković komentira slučaj Kuščević (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković komentira slučaj Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković komentira slučaj Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Nakon sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a izjavu je dao premijer Andrej Plenković.

Premijer Plenković rekao je kako je na sjednici doneseno nekoliko važnih odluka.

"Dali smo potporu Kolindi Grabar-Kitarović u utrci za predsjednicu. Svi su izrazili i volju i želju da joj pomognu u borbi za još jedan mandat. Druga odluka je da HDZ podržava prijedlog da Dubravka Šuica postane članica Europske komisije iz RH, s obzirom na njezino iskustvo.

Treća odluka je da Ante Sanader postane novi politički tajnik HDZ-a. Ima veliko iskustvo. Bio je i župan. Smatran da može bitno doprinijeti radu HDZ-a", kazao je Plenković.

Na pitanje hoće li voditelj kampanje Kolinde Grabar-Kitarović biti Ivan Anušić, Plenković je rekao: "Formalno će odluke o svom stožeru donositi Predsjednica. Kada donese odluku da oformi svoj stožer. On je pripravan da bude voditelj stožera. Bio je i predsjedničin izbor. I njen", potvrdio je Plenković.

Komentirao je i Vučićeve izjave. "Ne znam za taj razgovor koji se navodno dogodio. Velikosrpska agresija se dogodila. Mi smo imali dio okupiranog teritorija. Znamo kako se ona provodila. Tu nema dileme.

Ta činjenica je vrlo čvrsta i vrlo jasna", rekao je Plenković i komentirao višestruko plasiranje takvih tvrdnji. "Očito je tko to propagira i na koji način. Predkampanja za predsjedničke izbore je u tijeku. Oni koji ne žele dobro Predsjednici, očito stavljaju takve teze u eter",  rekao je.

Plenković je odgovorio na pitanje je li HDZ spreman na prljavu kampanju. "Kampanja koju smo mi vodili ovo vrijeme je afirmativna kampanja, ona i program stranke ide za boljitkom života građana, ide za gospodarskim rastom, smanjivanjem polarizacije u društvu. Protivimo se svakoj isključivosti".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcije oporbe i ministara Vučić: "Tražio sam od Grabar-Kitarović da ne koristi termin velikosrpska agresija, ali i ona je od mene tražila..."

Pročitajte i ovo Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) vrtoglava cifra Ako postane povjerenica EK-a, Dubravka Šuica primat će plaću koju većina građana Hrvatske može samo sanjati

Premijer Andrej Plenković rekao je i kako postoje glasovi u medijskom i političkom prostoru koji nedovoljno dobro poznaju način i metodologiju rada kako se dogovara sastav buduće Europske komisije.

Potom je premijer odgovorio na kritike Davora Bernardića, da je Šuica razgovor s novoizabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen obavila i prije nego što je javnosti postalo poznato da će ona biti hrvatska kandidatkinja za povjerenicu. Plenković je kazao kako su trivije o tome poštuju li se procedure više odraz neznanja i malicioznosti nego poznavanja europskih poslova.

Nije otkrio koji će resor u novoj Europskoj komisiji pripasti Hrvatskoj, nego je najavio da će se to znati za dva do tri tjedna i da će hrvatska javnost biti "jako zadovoljna".

Hrvatska kandidatkinja za povjerenicu u novoj Komisji Ursule Von der Leyen je Dubravka Šuica, europska zastupnica u tri mandata. Plenković je rekao da se o sastavu EK-a vode intenzivni i diskretni razgovori te da Hrvatska zna što želi.

"U tim razgovorima znamo što su naše ambicije i siguran sam da će, kada dođe vrijeme, za dva i pol, tri tjedna, hrvatska javnost biti jako zadovoljna. Ja sam izrazito zadovoljan već sada", rekao je Plenković.

Za Lovru Kuščevića je rekao da je dao ostavku i da "HDZ ide svojim putem". Dubravka Šuica rekla je kako je spremna na novu funkciju. "Ne bojim se te dužnosti. Nadam se da ću je dobro obnašati. Vi znate da je to više politička, nego stručna funkcija", naglasila je.

Kazala je kako ima puno tema koje je interesiraju i koje će pokrivati. Potvrdila je da će na njezino mjesto doći Sunčana Glavak. Ante Sanader potvrdio je kako je na današnjoj sjednici potvrđen za glavnog tajnika HDZ-a. "Jačat ću HDZ i poziciju stranke u društvu", rekao je novi politički tajnik stranke koji je na to mjesto došao umjesto Lovre Kuščevića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene