Bećaru će se opet suditi (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Bećaru će se opet suditi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Nakon što je jučer ponovno počeo postupak protiv Branimira Čolakovića, člana kulturno-umjetničkog društva iz Valpova, koji je ranije oslobođen optužbi da je na Ljetu valpovačkom 2015. godine bećarcem omalovažavao i diskriminirao policijsku službenicu, o cijelom se slučaju oglasio i Sindikat policije Hrvatske.


Upozoravaju na neprimjeren tretman policijske službenice u javnosti. 

Vezani članci Policija Skandal kod Dubrovnika: Načelnik postaje seksualno uznemiravao najmanje četiri policajke Zaplijenjeno oružje, ilustracija (Foto: MUP) Prijavili ga zbog prijetnji i kršenja samoizolacije pa mu pretražili kuću i našli arsenal oružja

"Apeliramo da se svi, a osobito građani koji komentiraju zbivanja na društvenim mrežama, suzdrže od izricanja paušalnih ocjena te dodatnih uvreda na račun policijske službenice. Nažalost, ovih dana smo svjedočili pravom linču kolegice policajke na društvenim mrežama, uz stotine, pa i tisuće neprimjerenih komentara", poručuju iz sindikata. 

Ističu da je svaki "svaki oblik neželjenog seksualnog ponašanja usmjeren prema nekoj osobi, pa i verbalne upadice te lascivne dosjetke predstavljaju seksualno nasilje prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije".

"Bez ulaženja u meritum sudskog postupka ili prejudiciranja njegova ishoda, policijska službenica koja se osjetila poniženom nakon incidenta u Valpovu ne smije iz razloga što je zatražila sudsku zaštitu biti izložena dodatnom ponižavanju i javnoj osudi. Policajce sve češće napadaju verbalno, za što se najčešće izriču minorne kazne od 100 kuna, a u Međimurju smo imali i slučaj kazne u obliku 'pisane isprike'. Koliko je to područje zakonski neuređeno, potvrđuje i činjenica da u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira postoji odredba o kazni omalovažavanje i napada na policijskog službenika od 100 njemačkih maraka, kazna u valuti koja već godinama ne postoji.

Napadi na policajce su postali svakodnevni, a događaju se prigodom obavljanja redovnog policijskog posla. Najnoviji primjer sinoćnji je slučaj u Zadru, kad je osoba pod sumnjom na počinjenje više kaznenih djela pokušala automobilom pregaziti policajca. Napadi na policajce najčešći su u intervencijama protiv nasilja u obitelji, jer su počinitelji nerijetko pod utjecajem alkohola i naoružani ilegalnim vatrenim oružjem ili noževima. Policajci su izloženi napadima i kod narušavanja javnog reda i mira na javnim mjestima, na sportskim događajima, kod kontrole prometa, ali i nadzora državne granice.

Uvjereni smo da policijski službenici, koji se svakodnevno izlažu potencijalnoj pogibelji zaslužuju u svim ovim slučajevima bolju zaštitu države", navodi se u priopćenju.