Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Varljiva statistika

Policija tvrdi da je prošlog vikenda u Hrvatsku ušlo više od pola milijuna stranaca, a eVisitor kaže 390.000: Istražili smo odakle ta razlika

Razlika u broju turista - 7
Razlika u broju turista - 7 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Razlika u broju turista - 1 Razlika u broju turista - 1 Foto: DNEVNIK.hr Razlika u broju turista - 7 Razlika u broju turista - 7 Foto: DNEVNIK.hr Razlika u broju turista - 6 Razlika u broju turista - 6 Foto: DNEVNIK.hr Razlika u broju turista - 2 Razlika u broju turista - 2 Foto: DNEVNIK.hr +6 Razlika u broju turista - 3 Galerija 1/11 >>
Proteklog vikenda u Hrvatskoj je ostvareno 390 tisuća turističkih dolazaka. MUP je pak zabilježio više od pola milijuna ulazaka stranih državljana. Razlika u brojkama uglavnom je zbog tranzita. Veći broj turista ipak je odlučilo ostati u Hrvatskoj. Trenutačno ih je 780 tisuća.

Turisti se korone ne boje, a unatoč novoj pandemiji virusa došli su u Hrvatsku te tu i ostali. Trenutačno ih se 780.000 odmara kod nas

Pročitajte i ovo Dubrovnik - 2 Niže cijene Zimi je omiljena destinacija Hrvata: "Da smo planirali, ne bi ovako dobro ispalo" Ameriknaci i Hrvatska - 4 Koliko dnevno troše? Naš biser Amerikancima je obožavana destinacija: "Kad im to spomenemo, oni su fascinirani"

Najviše ih je u Istri, na Kvarneru, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. Ni Zagreb ne zaostaje pa je tako iznajmljivač Filip Biuk uspio napuniti svih svojih pet apartmana. Uspio je prevladati i izazove nakon potresa.

"Nekakvih sedamdeset posto prošlogodišnjih dolazaka zahvaljujući tome što smo uspjeli u tom kratkom periodu pripremiti sve naše kapacitete za iznajmljivanje", objasnio je.

Od sredine lipnja ostvareno je 4,4 milijuna dolazaka te 30,7 milijuna noćenja. To je više od pola lanjskog rezultata. Najviše je noćenja iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Poljske i Češke, a najviše u Viru, Rovinju, Medulinu, Malom Lošinju, Poreču. Čim dođu, turiste se mora prijaviti, i to u roku od 24 sata od njihova dolaska u objekt.

Razlika u bilježenju dolazaka

Samo ovaj vikend prijavljeno ih je u eVisitoru 390.000. MUP je pak zabilježio više od 550.000 stranih državljana. Ministarstvo turizma kaže da je razlika, u ovom slučaju od oko 160.000, uobičajena.

U sustav eVisitor ne unose se osobe koje su u tranzitu, osobe koje ne noće u Hrvatskoj, odnosno jednodnevni posjeti Hrvatskoj, osobe koje borave u Hrvatskoj u objektu u kojem imaju prebivalište itd., stoji u priopćenju Ministarstva.

Od ukupnog broja stranih državljana koji su proteklog vikenda ušli u Republiku Hrvatsku, njih 44 % je u tranzitu. Taj ključni podatak razbija tezu o rupi nastaloj zbog crne ekonomije, kaže zadarski predsjednik udruge iznajmljivača. Ipak, smatra da se sustav prijave može doraditi tako da se definira dvije vrste sustava – jedan za velike, a jedan za male iznajmljivače.

"Što se tiče malih iznajmljivača, tu bi sigurno trebalo poraditi na jednostavnosti unosa gostiju jer ovo je za sada poprilično komplicirano", zaključio je Danijel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača Zadar.

Da bi se iz statistike izvukli relevantni zaključci, ona mora biti potpuna. U protivnom nas rupe nastale u razlici onih koji su ušli u Hrvatsku i koji su prijavljeni, mogu dovesti po pogrešnih zaključaka. Prijave turista sada su važne ne samo zbog ekonomske komponente već i zbog zdravstvene.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene