Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podignuta optužnica

Policajac ukrao više od 100 tisuća eura: Preuzimao naplaćene kazne pa dio zadržao za sebe

Ilustracija
Ilustracija Foto: Ranko Suvar / CROPIX
USKOK je podigao optužnicu protiv policajca za kojeg se sumnja da je dio naplaćenih novčanih policijskih kazni zadržao za sebe i tako tijekom osam godina ukrao više od 110.000 eura.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Okrivljenik kojeg se tereti bio je zadužen za zaduživanje i razduživanje policijskih službenika Policijske postaje Belišće s obrascima potvrda Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske o naplaćenim novčanim kaznama za počinjene prekršaje te za preuzimanje novčanih kazni naplaćenih u prekršajnim postupcima i predaju novca u Državni proračun Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Novac i oružje skupine koja je varala građane - 2 Akcija policije i USKOK-a Kako se beskrupulozna banda prijevarom starijih građana domogla gotovo 370.000 eura?

Sumnja se da je, u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi velikih razmjera, od policijskih službenika preuzeo ukupno 258.552,78 eura naplaćenih novčanih kazni, a od tog je iznosa dio uzeo i zadržao za sebe. Na opisani način službenik si je u razdoblju od 1. siječnja 2013. do 26. ožujka 2021. u Belišću, Valpovu i Osijeku pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 110.163,72 eura.

S ciljem prikrivanja nezakonitih radnji okrivljenik je u službene evidencije MUP-a unio neistinite podatke o naplaćenim iznosima novčanih kazni i vremenu njihove naplate, odnosno neistinite podatke o zaduženju obrascima za prekršajne kazne.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhvaćeni na djelu Glumili inspektore USKOK-a i pokušali prevariti ljude: Muškarac (77) nije nasjeo

Osim toga je, prilikom redovnih godišnjih inventura, u razdoblju od 2013. godine do 2020. godine, u liste Inventure robe unio neistinite podatke o stanju zaliha obrazaca i svojim potpisom ovjerio unesene podatke.

Potom je sačinio i završne Zapisnike o provedenim inventurama s neistinitim podacima o ukupnoj naplati i zalihama obrazaca. Takvu dokumentaciju okrivljenik je zatim predočio članovima inventurnog povjerenstva, koji su ne sumnjajući u istinitost navedenih podataka dokumentaciju ovjerili svojim potpisom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene