Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je puklo?

Pokrenuta istraga oko curenja informacija o prisluškivanju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su u javnost dospjele neke povjerljive informacije iz Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigunost, Državno odvjetništvo naredilo je provođenje izvida.

'Povodom objava u sredstvima javnog priopćavanja zbog mogućeg curenja informacija, a vezano uz postupanje članova Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora u svezi navoda Slavka Linića, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je poduzelo radnje sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku', stoji u današnjem priopćenju Državnog odvjetništva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj

Tajne službe nisu pratile Linića, ali prisluškuju Bandića i Brkića?

Dakle, Državno odvjetništvo je od zbog curenja informacija nakon rada Odbora od policije zatražilo da se naprave izvidi radi provjere u okolnosti u kojima se takvo što moglo dogoditi.

Na naš upit, utječe li curenje informacija na istrage u tijeku odgovor nismo dobili.

Podsjetimo, jučer je u javnost dospjela i informacija kako 11. lipnja u OTC-u, zatraženi podaci o mogućem praćenju još četiri telefonska broja. Riječ je o predsjedniku Odbora za nacionalnu sigurnost Miroslavu Tuđmanu, Tomislavu Čuljku, potpredsjedniku Sabora i političkom tajniku HDZ-a, glavnom tajniku HDZ-a Milijanu Brkiću, ali i zagrebačkome gradonačelniku Milanu Bandiću.

Ostojić: Uskok izdao nalog za istragu u OTC-u "slučaju Linić"

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u petak kako je Uskok izdao nalog policiji za istragu u vezi s postupanjem OTC-a (Operativno-tehničkog centra) u slučaju bivšega ministra financija Slavka Linića.

Nadzor saborskog Odbora za unutarnju politiku u povodu Linićeve predstavke rezultirao je nedavno s tri zaključka-vladajući tvrde da su Linićevi navodi da ga se nezakonito pratilo po nalogu premijera Zorana Milanovića neutemeljeni, oporba je istaknula da je to nemoguće utvrditi zbog manjkave procedure, a Igor Rađenović (SDP) je ustvrdio da je dio članova Odbora pokušao zloupotrijebiti provedeni nadzor.

Na novinarski upit jesu li djelatnici OTC-a pogriješili što su na zahtjeve članova saborskog Odbora provjeravali brojeve koji nemaju veze s Linićem, Ostojić je odgovorio kako će to biti utvrđeno kroz kriminalističko istraživanje.

"Ne želim prejudicirati, niti sam bio tamo, niti znam što se točno dogodilo. Prema tome, u istraživanju ćete dobiti točne podatke, odnosno dobit će ih onaj koji treba dobiti, a to je Uskok", istaknuo je Ostojić koji je potvrdio da se provodi istraga.

Na novinarsku opasku kako to znači da su članovi saborskog Odbora prekršili zakon, Ostojić je uzvratio kako on neće ništa govoriti "tko je prekršio bilo što", dodavši kako je kriminalističko istraživanje policiji "naloženo od strane USKOK-a".

Na pitanje hoće li se ići na izmjene "cijelog seta zakona" jer se iz svega ovoga vidi, kako je naveo novinar, da policija može prisluškivati i da nju nema tko nadzirati i da članovi saborskog Odbora mogu raditi što ih je volja, Ostojić je odgovorio kako se ne slaže s navodima izrečenim u pitanju.

"Niste u pravu iz jednostavnog razloga što postoji više tijela za nadzor policije - od svih mogućih pravobranitelja koji imaju pravo postupati do Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji, nažalost, ovom prilikom ne shvaćajući svoju ulogu nije odradio svoj posao", uzvratio je Ostojić novinaru.

Po Ostojićevim riječima ako Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost "ima ingerencije da te stvari uređuje, onda nemojte kriviti policiju zato što oni nisu buli sposobni napraviti nadzor".

"U Saboru se nalazi zakon koji definira građanski nadzor nad primjenom mjera tajnog prisluškivanja podataka u policiji. Prvi puta u povijesti izvršavajući obećanje upravo sam to inicirao, i to vijeće će biti napravljeno, a to znači- svi oni koji su do sada itekako mogli prisluškivati koga god hoće, ovo je novo tijelo koje je predložila upravo ova vlada i koje se nalazi ne u saborskoj proceduri nego pred izglasavanjem", pojasnio je Ostojić.

Na novinarski upit je li ugrožena tajna istraga protiv Milana Bandića, Ostojić je kazao kako ne može govoriti niti jedan detalj o tomu jer, kako je rekao, "ne znam tko je kome šta govorio itd.".

"Ali, naravno da otkrivanje tajnih podataka i kroz ovakav nadzor može poremetiti nešto što se zove tajna istraga, odnosno ono što Uskok radi", dodao je Ostojić. (Tatjana Krajač/T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene