Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobuna na traumatologiji

Dnevnik Nove TV u posjedu dopisa nezadovoljnih liječnika klinike u kojoj je završio muškarac koji se zapalio

Aktualno Galerija Vili Beroš, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar zdravstva Foto: DNEVNIK.hr Puna bolnička čekaonica Puna bolnička čekaonica Foto: Getty Images Klinika za traumatologiju Klinika za traumatologiju Foto: Damjan Tadic / CROPIX +0 Vili Beroš Galerija 1/4 >>
Muškarac koji se u utorak zapalio preminuo je odmah isti dan nešto poslije 19 sati. Slučaj je to koji je na površinu iznio brojne probleme unutar zagrebačke Klinike za traumatologiju.

Teško opečeni muškarac izgubio je bitku s opeklinama. Preminuo je u utorak, nakon čega se postavilo pitanje: Je li bilo dovoljno liječnika u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju?

"Kontaktirao sam ravnatelja koji mi je dopisom odgovorio i obratio. Rekao da su u utorak u hitnoj službi bila četiri kirurga, dvoje anesteziologa i jedan radiolog. Prema tome, kirurga je bilo", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Pročitajte i ovo Biden će poštovati presudu Ilegalno posjedovanje oružja Joe Biden nakon presude svome sinu Hunteru: "Podržavam ga, ali poštivat ću odluku porote"

Isto je za Dnevnik Nove TV u kratkom pisanom odgovoru potvrdio i predstojnik Klinike Dinko Vidović.

"Svakodnevno, tijekom cijele godine, u potpunosti su organizirane i odgovarajuće pokrivene stručnim kadrovima sve potrebe hitne službe za sve vrste zbrinjavanja pacijenata. O svim navedenim činjenicama obaviješten je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice", dodao je.

Dopis liječnika

Demantirali su ih liječnici koji su svoj dopis uputili Povjerenstvu za unutarnji nadzor KBC-a Sestre Milosrdnice.

Dnevnik Nove TV je u posjedu dopisa koji je potpisalo 17 liječnika Klinike za traumatologiju, a kojim otkrivaju stvarno stanje. Brojne prigovore upućuju na rad Klinike i upozoravaju da zbog kadrovske devastacije ne mogu pružiti adekvatnu skrb pacijentima, ali i da su narušena njihova prava, izvijestila je reporterka Dina Ćevid.

Navode da su u posljednjih godinu dana Kliniku napustila tri pročelnika zavoda i tri specijalista, a da nije bilo novih dolazaka. Kao propust ističu i to što nije razdvojena kontrolna i hitna ambulanta, da je zbog deficita u kadrovima, kao i zbog nedovoljne stručnosti i iskustva nekih kolega, naglasak rada Klinike pomaknut s traumatološke djelatnosti na ortopedsku, kao i da su dežurstva organizirana suprotno kolektivnom ugovoru.

Pročitajte i ovo Sabina Tandara Knezović i Stephen Nikola Bartulica EKSKLUZIVNO ZA Dnevnik Nove TV Bartulica kaže da mu prijete smrću: "Tko će odgovarati ako se meni ili mojoj obitelji nešto dogodi?"

Liječnici također tvrde da se subotom, kada je priljev pacijenata najmanji, na dežurstva određuje pet osoba umjesto četiri, što predstavlja kažnjavanje i ismijavanje uvijek istih ljudi koji su zatražili prava koja im pripadaju po Kolektivnom ugovoru.

"Zbog opisanog deficita u kadrovima, a gotovo uvijek po ključu odmazde, dežurstva su organizirana suprotno čl. 59. st. 4. Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja na način da su radnici 5 godina pred starosnu mirovinu, roditelji s malim djetetom do tri godine starosti, ali i trudnice, raspoređeni u rad noću i dežurstvo ili pripravnost bez njihovog pristanka", piše u dopisu.

Pročitajte i ovo Ništa od Eura na Rivi Ništa od Eura na rivi Iz Grada objašnjavaju zašto nema gledanja Eura na rivi, no mnogi se pitaju: "Kako se onda mogu održavati nastupi?"

Upozoravaju i da zbog manjka osoblja nije moguća organizacija rada, da neke kolege ne poduzimaju traumatološke zahvate – zbog čega se produljuje vrijeme zbrinjavanja ozljeda – te da se pojedinim ljudima bez pisane odluke zabranjuje određena vrsta rada i tako stvara atmosfera straha.

"Upravo je predstojnik Klinike, zbog manjka organizacijskih sposobnosti i nedostatka stručne podloge u izvornom radu Klinike, a zbog isključivosti kojom upravlja, izravno odgovoran za sve navedeno te Vas pozivamo da utvrdite navedenu odgovornost i predložite nadležnim tijelima poduzimanje radnji sukladno pravilima postupanja temeljem kojih djelujete", stoji u dopisu.

Reakcija ravnatelja KBC-a

Iako su još u srijedu ujutro tvrdili da je sve u najbolje redu, tek na upit Dnevnika Nove TV ravnatelj KBC-a Sestre Milosrdnice priznao je postojanje ovog dopisa nezadovoljnih liječnika, ali kaže ne može ga i neće komentirati jer čeka nalaz Povjerenstva. Ako se utvrdi da je bilo nepravilnosti, najavio je da će biti sankcija.

  Pročitajte i ovo Tin Kovačić - 1 Aktivirane mjere zaštite Vodostaj dosegao magičnu brojku, župan upozorio: "To je nebranjeno područje, ne odlazite tamo!"

Povjerenstvo bi se trebalo o svemu oglasiti do kraja ovog ili početkom idućeg tjedna, a u sve je uključen i ministar zdravstva koji tvrdi da se radi o sukob dviju struja.

"S jedne strane primio sam predstavnike struje koji navode te elemente, ali isto tako sam primio predstavnike druge struje koji su gotovo u većini i koji govore da je funkcioniranje Klinike dobro. Tražio sam unutrašnji nadzor i očekujem rezultat unutrašnjeg nadzora koji će mi detektirati gdje je istina.

A liječnici najavljuju da će zbog kršenja Zakona o radu podnijeti i zasebne prijave.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene