Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško do zdravstvene skrbi

U ovom dijelu Hrvatske liječnika - ni za lijek: Mladi ne žele u manje sredine, a za one koji su ostali nema tko brinuti

Aktualno Galerija Zdravstvo u Hrvatskoj - 1 Zdravstvo u Hrvatskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zdravstvo u Hrvatskoj - 2 Zdravstvo u Hrvatskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zdravstvo u Hrvatskoj - 4 Galerija 1/4 >>
U Slavoniji pristup liječnicima nije bez poteškoća. Sanitetski djelatnici zbog manjka timova prelaze i više od dvije tisuće kilometara na dan, a Županja vapi i za liječnicima.

Doktor Šefket Šabanović liječnik je opće medicine. Kaže, mladih obiteljskih liječnika nedostaje. Posla je jako, jako puno.

"Imamo manjak liječnika tako da radim jednoj ambulanti na terenu i u svojoj ambulanti. To je još dodatno uz povećan broj pacijenata, Jako je teško raditi na dvije strane", kaže dr. Šefket Šabanović.

Pročitajte i ovo Ilustracija PRIOPĆENJE HALMED-A Obustavlja se prodaja još jednog lijeka: "Pacijenti se o daljnjem nastavku terapije trebaju konzultirati sa svojim liječnikom"

Dom Zdravlja u Županji raspisivao je natječaje za specijalizaciju obiteljske medicine i ginekologiju.

"Nije bilo kandidata za specijalizacije iz ginekologije, odobrili su nam 2, 4 puta smo raspisivali natječaj... Jednostavno za tu djelatnost nije bilo zainteresiranih", objašnjava Luca Lešić, ravnateljica Doma zdravlja Županja.

Kaže kako u Domu urgiraju, nagovaraju, mole – ali bezuspješno. Mladi ne žele u manje sredine na istoku zemlje.

"Nema tko brinuti za taj narod"

Izražen je nedostatak liječnika obiteljske medicine, a to najteže pada starijem stanovništvu.

"Bude nam nezgodno kad se doktori u smjeni mijenjaju. Dolaze kad oni mogu i onda mi moramo gledat kad radi, kad ne radi. Nezgodno, što da radimo", kaže Ivan iz Gunje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Izgorjela drvena kuća u Rijeci: Nakon gašenja u zgarištu pronađeno tijelo

Nezgodno je i timovima saniteta kojih također nedostaje pa oni koji rade, rade dvostruko. Što pokazuje i podatak da su samo prošle godine prešli više od 570 tisuća kilometara prevozeći pacijente.

"Prelazimo jako puno kilometara, dnevno bude i do dvije tisuće kilometara. Pokrivamo jako veliko područje, ostalo je staro stanovništvo. Djeca su poodlazila. Nema se tko brinut za taj narod", kaže Franjo Šerbetar, voditelj saniteta Saniteta Doma zdravlja Županja. Mještanima to puno znači.

"Kako ne bi značilo. Niti ja imam auto, morao bih nekoga moliti da me doveze, platiti, nemam ja", kaže Josip iz Drenovaca. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi zakon Bolovanje za vlasnike pasa i mačaka? ''Važno je da vlasnici ne budu u dilemi kazna ili otkaz''

I sanitet u problemu

A ni u sanitetu ih nema dovoljno, ali se snalaze na sve načine.

"Teško se pokrivamo, cijena goriva narasla, a HZZO nama koliko plaća to ne pokriva nekad troškove prijevoza do Zg i nazad", kaže Šerbetar i potvrđuje – razliku podmiruju sami.

Iako je problem nedostatka liječnika izražen u cijeloj Hrvatskoj, na istoku zemlje je posebno jer mladih ovdje gotovo da i nema.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene