Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečena ceremonija

Pokopani ostaci trojice poginulih alpinista na Kavkazu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijela alpinista pronađenih na Križu Ušbe spuštena su s Kavkaza i u svečanoj ceremoniji pokopana na groblju alpinista u podnožju Ušbe u selu Mestija.

Uz pomoć lokalnih zdravstvenih djelatnika pripadnici ekspedicije HGSS-a i HPS-a koji u Gruziji tragaju za kolegama koji su nestali prije 38 godina uzeli su uzorke tkiva za DNK analizu, a već samo proučavajući pronađene dijelove opreme i značku HGSS-a članovi ekspedicije gotovo su sigurni kako je jedno od pronađenih tijela ono davno nestalog kolege Viktora Tabakovića.Identitet druge dvojice nije bilo moguće utvrditi na licu mjesta.Je li pronađen i drugi davno nestali hrvatski alpinist i gorski spašavatelj Nenad Čulić, pokazat će rezultati DNA analize.

>> HGSS-ovci pronašli tri tijela na Kavkazu: Jesu li to stradali Hrvati?

Hrvatska ekspedicija je prva zapamćena u Gruziji koja je nakon toliko godina došla tragati za nestalima. Iako je Ušba zahvaljujući HGSS-ovcima, koji su unatoč iznimno opasnoj akciji spašavanja uspjeli s ledenjaka na nadmorskoj visini od oko 3000 metara spustiti tijela čak 1600 metara niže i 30-ak kilometara dalje.

Na istom ledenjaku iste stijene Križa Ušbe danas su smrtno stradala dvojica od šestorice ukrajinskih alpinista dok se još dvojica nalaze zarobljena visoko u stijeni i u nepoznatom stanju, te trebaju hitnu akciju spašavanja.

>> HGSS spasio kravu iz jame duboke 15 metara

U pomoć su upućene lokalne ekipe, no budući da nakon raspada Sovjetskog Saveza na tom području nema razvijene gorske službe spašavanja, nije isključeno da se naši pripadnici već danas, nakon obavljenog teškog transporta, ponovno vrate na isti ledenjak i stijenu pomoći ugroženim ukrajinskim alpinistima. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Pročitajte i ovo Hapšenje u Kaštelima - 2 Kamera Dnevnika Nove TV snimila odvođenje napadača Policija objavila nove detalje napada, muškarca prijavili za pokušaj ubojstva dvije osobe. Branimir Jukić iz HGSS-a: "Naš prijatelj se budi" Branimir Jukić užas u Kaštel Štafiliću HGSS-ovci održali presicu o stravičnom napadu: "Sad je najbitnije da Kruni bude dobro"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene