Obavijesti Video Pretražite Navigacija
usporedba bdp-a

Zanimljiva karta o razvijenosti hrvatskih županija: Pogledajte koje su kao Rusija i Kina, a koje poput Surinama i Meksika

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Razlike u razvijenosti hrvatskih županija su velike, pa je tako stanovnik Grada Zagreba tri puta bogatiji od onog koji živi u najnerazvijenijoj Virovitičko-podravskoj županiji. Zanimljiva je usporedba BDP-a hrvatskih županija s državama svijeta.

Među hrvatskim županijama postoje velike nejednakosti, a kako bi što slikovitije prikazao razlike u razvijenosti gledajući bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku, ekonomist Ivan Žilić iz Hrvatske narodne banke (HNB) pronašao je njihove međunarodne parnjake u svijetu. 

Točnije, koja država u svijetu ima najsličniju vrijednost nekoj hrvatskoj županiji. Za svaku županiju u RH pronađene su zemlje (veće od 1000 četvornih kilometara) koje imaju najsličniji BDP po stanovniku.

Podaci za županije su od Državnog zavoda za statistiku (DZS), za ostale zemlje su od Svjetske banke. Obje serije su iz 2019. godine i pretvorene u konstantne dolare iz 2015. godine. 

 

 

Najrazvijeniji je, dakako, Zagreb, koji ima BDP kao Slovenija. Pandan Istarskoj županiji je Urugvaj, dok je Primorsko-goranska županija također u toj kategoriji, a razvijenost je na nivou Latvije. U kategoriji županija s najvišim BDP-om još je i Dubrovačko-neretvanska, kojoj je pandan Panama. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zavod za statistiku Jeste li zadovoljni kad vam dođe platna lista? Pogledajte kolika je prosječna plaća u Hrvatskoj i koja su naprofitabilnija zanimanja

Varaždinska županija ima BDP kao Kostarika, a Međimurska i Zadarska županija kao Turska. Šibensko-kninska je pak na nivou gospodarske razvijenosti Kazahstana. Osječko-baranjska i Koprivničko-križevačka imaju BDP po stanovniku kao i - Kina. 

Ilustracija BDP hrvatskih županija (Foto: Državni zavod za statistiku)

Županija s najnižim BDP-om per capita je Virovitičko-podravska, a po tome joj je najsličniji Libanon. Požeško-slavonska i Brodsko-posavska na razini su razvijenosti Brazila, a Vukovarsko-srijemska je županija na razini razvijenosti Surinama. 

Sisačko-moslavačka imala je BDP na nivou Meksika, a Karlovačka poput Rusije. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene