Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Na jednu dozvolu čeka se tri godine'

Poduzetnici: U Hrvatskoj vlada antipoduzetnička klima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što ih je Slavko Linić oštro prozvao da su protiv provođenja reformi, poslodavci nastavljaju s nizom političkih sastanaka.

Poduzetnici su razgovarali s laburistima Dragutina Lesara, a primio ih je i predsjednik Ivo Josipović. Nakon HDZ-a poslodavci su za stol pozvali i laburiste. Kažu da razgovori sa oporbom nemaju veze sa njihovim sukobom Linića i HUP-a, već da se radi o uobičajenoj praksi polugodišnjih razgovora sa svim političkim strankama. Glavni problem poslodavaca je antipoduzetnička klima za koju tvrde da onemogućuje oporavak i o tome obavještavaju političke stranke.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Novim zakonom Vlada namjerava potaknuti investicije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zakon uskoro na snazi Vlada planira oživjeti poduzetništvo: Porez će za neke ulagače biti smanjen i do 100 posto

'Antipoduzetnička klima nije nešto što traje šest mjeseci, nažalost. Je li poduzetnička klima ako vi na jednu dozvolu trebate čekati tri godine, je li to poduzetnička klima?', rekao je Ivan Miloloža, predsjednik HUP-a.

>> Linić napao poslodavce: Oni su ti koji su do sada bili tetošeni!

Taj su problem prenijeli i oporbenim laburistima. Dragutin Lesar ne želi se miješati u sukob Linića i poslodavaca i kaže da takve probleme treba rješavati za stolom. No za razliku od Milolože, on o antipoduzetničkoj klimi ima drukčije mišljenje. 'Neću se s složiti s tim da u Hrvatskoj vlada antipoduzetnička klima', rekao je Lesar.

Na ekonomskom fakultetu objašnjavaju fenomen tzv. antipoduzetničke klime. Kažu da je problem nastao zbog tajkunske privatizacije i činjenice da su mnogi radnici izgubili svoja prava.

'Mi smo ranije društveno vlasništvo pretvorili u državno, a državno u privatno. To očito nije baš izvedeno na najbolji mogući način. Tako da se poduzetništvo najčešće gleda u negativnom kontekstu, a ne vide se pozitivne strane poduzetništava. Ali, naime, ako nema razvijenog poduzetništava nema ni porasta zaposlenosti u Hrvatskoj', objesnila je Marjana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Kakvo god mišljenje imali o antipoduzetničkoj klimi činjenica je da Hrvatsku strani investitori zaobilaze. Pad ulaganja od deset posto to nedvojbeno potvrđuje.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene