Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedan 60 mil. eura?

Pod velom tajne: Zadarske benediktinke započinju posao desetljeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadarske benediktinke, po svemu sudeći, započinju milijunski turistički posao. Zemljište u Petrčanima kraj Zadra, koje su dobile od kralja Petra Krešimira IV, namjeravaju dati u najam, a ondje bi trebao biti izgrađen turistički kompleks. Američki ulagači sastali su se i sa zadarskim čelnicima.

Dok atraktivno zemljište uz more plijeni pažnju zbog položaja, njegove vlasnice, stanarice zadarskog samostana, itekako imaju razloga za pjesmu jer su, čini se, dogovorile posao desetljeća.

Pročitajte i ovo Potpisivanje sporazuma Dinamov stadion "Nema više prepreka za izgradnju novog stadiona u Maksimiru": Plenković otkrio kada bi mogao biti gotov Ilustracija Zimmer frei Ljudi navalili registrirati apartmane: Što se krije iza toga?

Na zemljištu koje je samostanu 1066. darovao kralj Petar Krešimir IV. trebao bi niknuti turistički kompleks s 5 zvjezdica, 1000 kreveta i navodne vrijednosti od 60 milijuna eura. Američki investitori, koji bi zemljište trebali zakupiti i na njemu dobiti pravo gradnje, proteklih su dana baš zato boravili u Zadru.

"Na nagovor naših benediktinki ja sam ih primio, omogućio, odnosno, govorio sam da imaju svu našu logistiku. Mislim da oni već imaju potpisanu određenu suradnju", kaže gradonačelnik Zadra Branko Dukić (HDZ).

Cijela priča zasad je pod velom tajne jer o projektu ne žele govoriti niti benediktinke niti njihov odvjetnik, ali da je stvar ozbiljna, ističu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

"Potvrđujemo da je projekt bio ponuđen ove godine na Sajmu nekretnina u Cannesu preko našega Odbora savjetnika za investicije", kažu iz HGK-a.

Časne sestre u ovom slučaju ne bi bile investitorice, nego bi ovo zemljište dale u zakup, prema pouzdanom izvoru, na 99 godina. Koliki će zakup Amerikanci plaćati, nije poznato.

Zadarske benediktinke pokazale su se poduzetnima još 2008. kada su postale vlasnicama dionica Hajduka, a potom prodale teren za izgradnju hotela. Sada je došlo vrijeme za novi poduzetnički pothvat.

Pitanje je samo kakav će se oblik turizma ovdje razvijati jer već sada postoje dvije krajnosti. Uz zemljište benediktinskog samostana nalazi se neslužbena zadarska gay plaža.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene