Zbog rekordnog vodostaja rijeke Drave i opasnosti od izlijevanja rano jutros proglašena je opća opasnost u osam općina Koprivničko-križevačke županije uz Dravu - Legradu, Đelekovcu, Drnju, Goli, Molvama, Novom Virju, Podravskim Sesvetama i Ferdinandovcu.


Premijer Zoran Milanović obići će poslijepodne poplavom ugrožena područja u Koprivničko-križevačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, priopćeno je iz Banskih dvora. U 16 sati premijer će obići Drnje u Koprivničko-križevačkoj županiji (lokacija Dravska ulica). U 18 sati sudjelovat će na sastanku s predstavnicima kriznog stožera Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, u sisačkoj Gradskoj vijećnici. Nakon sastanka, obići će poplavom ugroženo mjesto Žažina u okolici Siska.

Razina Drave u 8 sati ujutro iznosila je na mjernoj jedinici u Botovu čak 576 centimetara, samo šest manje od razine koja je uzrokovala velike poplave u Podravini 1972. godine.

Vezani članci Policija, Ilustracija U rijeci Dravi pronađeno tijelo jučer nestale ženske osobe Slika nije dostupna U Osijeku pripremno stanje zbog poplava

Međutim, mještani i mjerodavni ne strahuju samo od dizanja razine Drave zbog reguliranog propuštanja vode na hidrocentrali Donja Dubrava, već i zbog vodenog vala Mure dugačkog po procjenama čak 13 kilometara, koji se spaja s Dravom i koji se iza 9 sati očekuje u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Sisak čeka vrh vodenog vala Kupe, Međimurje se obranilo od poplava

Angažirane su sve mjerodavne službe te brojni mještani, a u jutarnjim satima stigla je i prva mehanizacija poduzeća Bistre Đurđevac, koju su angažirale Hrvatske vode nakon što je oko ponoći u Drnju održan krizni stožer.

Zbog vode na cesti između mjesta Botovo i Šoderica promet se preusmjerava od Koprivnice prema Mađarskoj na relaciji Drnje-Torčec-Šoderica-Gola te od Mađarske prema Koprivnici na relaciji Gola-Šoderica-Đelekovec-Koprivnica.

Nakon što je jučer poslijepodne zbog nadiruće Drave evakuirano 80-ak stanovnika romskog naselja Autoput kod Drnja, u noćnim je satima policija evakuirala i mještane naselja Tori u susjednom selu Sigetec, njih 70-ak. Većina ih je smještena u mjesnoj školi u Drnju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook