Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Općinsko Državno odvjetništvo u Zadru zatražilo je istragu protiv dvojice muškaraca u dobi 37 i 34 godine zbog sumnje da su u Slivnici Donjoj i Radovinu na nekoliko mjesta potpalili suhu travu i izazvali više požara kako bi ovcama omogućili ispašu.


Protiv osumnjičenika Š. B. i D. B., kojima je određen jednomjesečni pritvor, zatražena je istraga zbog sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo.

Vezani članci Spaljivanje Amazonske prašume (Foto: Dnevnik.hr) - 2 U Amazoniji najviše lipanjskih požara od 2007.: Ljeto je tek počelo, bit će još gore Kanader, ilustracija Provjerili smo što je ključ uspjeha u borbi protiv požara: Od kamera do letjelica koje mogu detektirati čak i lice piromana

Kako bi ovcama omogućili ispašu, osumnjičenici su 28. srpnja u Slivnici Donjoj i Radovinu, u predijelima Dračice i Palježina, upaljačem potpalili suhu travu i izazvali požar u kojemu je izgorjela hrastova šuma, grab i nisko raslinje. Požar je lokaliziran uz pomoć kanadera oko 21 sat.

Sumnja se također da su upaljačem potpalili suhu travu i na predjelu Dračice, a taj je požar lokaliziran oko 22,30 sati.

Na predjelu Palježina osumnjičenici su ponovno podmetnuli požar 29. srpnja oko 18,50 sati u hrastovoj šumi koji se proširio u smjeru zaseoka Beretini.

Istoga dana oko 22,30 sati požar su podmetnuli i jugoistočno od Radovina u hrastovoj šumi zvanoj Bojana. Taj se požar proširio prema Slivnici Donjoj i lokaliziran je oko 23 sata.

Također se sumnja da su 30. srpnja oko 21,20 sati na predjelu Kneževići podmetnuli požar u hrastovoj šumi, koji se proširio prema lokalnoj cesti Kneževići - Slivnica Donja.