Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi su i dalje tu

DOLAZE LI BOLJA VREMENA? Statistika pokazuje jedno, a praksa nešto drugo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon dugih kriznih godina, građevinski sektor polako staje na noge. Pokazuju to i podaci Zavoda za statistiku, prema kojima je posla sve više.

Iako podaci Zavoda za statistiku pokazuju kako je posla sve više, poduzetnici upozoravaju da problema imaju i dalje, najviše s pronalaskom radne snage i zakonima koji se prečesto mijenjaju.

Pročitajte i ovo Oleg Butković Sukob s predsjednikom Butković odgovorio na izjave o "bratovu poslu s kamionima" i poslao novu poruku Nedostatak građevinskih radnika - 5 uvozimo radnu snagu Građevinskih radnika nedostaje u cijeloj zemlji, a najviše u dva zanimanja: "Nisu dovoljno kvalificirani i kompetentni"

Možda mu i ne ide najbolje, ali ovaj poduzetnik nakon dugo vremena može se pohvaliti da na njegovom gradilištu posla ima i vikendom.

'Posla ima u građevini, osjeti se taj lagani rast, ja mislim da ako se nastavi u ovom smjeru, da bi od toga svega nešto moglo i biti', rekao je građevinar, Dragan Martinović.

Hrvatska Narodna banka očekuju rast BDP-a od 1,8 posto u 2016. godini

A taj rast u građevini, kako pokazuju podaci Zavoda za statistiku, u prvih 9 mjeseci ove godine iznosi 8.3 % više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Građevinari su u tom periodu izveli radova u vrijednosti 13 milijardi 67 milijuna kuna. Sve to lijepo izgleda, poručuje Martinović, ali stari problemi ostaju.

'Smatram da ishođenje kredita, pogotovo za investicije, je prekomplicirano i mislim da je to nešto na čemu bi nova vlast, koja sad dolazi, trebala bi na tome poradit. S riječi, ajmo reć, prijeći na djela', poručuje Martinović.

Iako svježi, statistički podaci doista govore o tome da se građevinarstvo polako oporavlja. Treba uzeti u obzir da je u posljednjih 6 recesijskih godina ono potonulo za čak 48 posto. U tom sektoru bez posla je ostalo gotovo 35 tisuća radnika.

'O generalnom oporavku ne možemo govoriti. Od 2008. do danas, broj izdanih građevinskih dozvola je pao za 50 posto i obujam radova u graditeljstvu je pao za 50 posto', rekla je Mirjana Čagalj iz Sektora za graditeljstvo pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Kronično nedostaje radne snage, upozoravaju građevinari, a dosta ljudi je otišlo u inozemstvo zbog boljih plaća. Ministrica Mrak Taritaš u svoje učinke u mandatu upisuje i pozitivnu statistiku i poručuje više se radi jer je i država pomogla.

'Mi smo pokrenuli projekt zgrade javne namjene, i obiteljskih kuća i višestambenih kuća, dakle nekoliko načina rješavanja, i onda to građevinski sektor osjeti, osjeti na broju zaposlenih', rekla je Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva.

Teško da će se građevina vratiti na razinu prije krize, ali bolja vremena, čini se, ipak dolaze.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene