Kako vodostaji rijeka opadaju, u sisačkome Pokuplju još je kritično jer voda iz Odranskog polja neprestano nadire prema naseljima i ugrožava kuće.


Pod pritiskom Kupe, rijeka Odra od ušća teče uzvodno te se razlijeva po poljima, zbog čega su zaobalne vode u stalnom porastu.

Vezani članci Tihomir Blagus, muškarac koji je otvorio branu tijekom poplava Heroj koji je spasio zagrebačko Trnje od poplave dobio poziv na prekršajni sud: ''To mi je psihički pritisak. Ne znamo još što će biti s kaznenom prijavom" Slika nije dostupna FOTO Vrhunac vodenog vala: Vodostaj Kupe 824 cm, najviši u posljednjih 40 godina!

>> Neretva se povlači, stanje na području Čičke Poljane i dalje teško

"U ugroženim selima Žabnu, Staroj Drenčini, Vurotu i još nekima obiteljske kuće okružene su vodom koja se prelijeva i preko cesta. Još se dograđuju zečji nasipi, a mještanima pomažu vatrogasci, radnici komunalca, djelatnici Crvenoga križa i drugi. Očekivali smo probleme s vodom, ali ovoliko vode nitko nije mogao predvidjeti", rekao je predsjednik Gradskog stožera za obranu od poplava u Sisku Agan Velić.

Ni najstariji stanovnici ugroženih mjesta ne sjećaju se ovako visokih zaobalnih voda, a zbog kiše koja i danas pada, ne očekuju se da će se stanje uskoro popraviti.

Kod Čičke Poljane stanje i dalje teško

Vodostaj Neretve, koja je u Metkoviću poplavila 15 kuća i ugrozila još 60, na mjernim postajama u Metkoviću i Opuzenu počeo je opadati.

Stanje je i dalje teško na području Čičke Poljane. Ugroženo je oko 70 kuća, oko kojih su postavljeni zečji nasipi, najloni i daske. Poplavljeno je nekoliko podruma i garaža, vodostaj varira, a na terenu su tijekom noći bili vatrogasci s tri pumpe. Djelatnici Hrvatskih voda pumpama ispumpavaju vodu iz Odre u odteretni kanal Sava-Odra. Mještani kažu da je voda tijekom noći i prijepodneva porasla nekoliko desetaka centimetara. (T.Š./Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook