Policija i Državno odvjetništvo posla imaju i u Uljaniku. Pod njihovim povećalom moglo bi se naći i poslovanje pulskog brodogradilišta s karlovačkom tvrtkom Nenada Končara, čijeg je oca Uprava, koja je sad u istražnom zatvoru, odabrala za prvog strateškog partnera Uljanika.

Galerija


Novca za plaće prošlo ljeto nije bilo za radnike. A je li ga Uljanik imao za pozajmice drugim tvrtkama?

Vezani članci Kakva je budućnost škverova? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uljanikovi sindikati traže danas konačnu odluku: "Njihove akcije izazvat će reakciju gladnih radnika" Brodogradilište Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sindikati Uljanika i 3. maja od ministra Horvata i Marića traže hitan sastanak: "Radnici nemaju više novca za prehranjivanje obitelji"

Informacija da je 10 milijuna kuna pulsko brodogradilište uplatilo Adriadieselu Nenada Končara, za kupnju agregata od jedne kineske tvrtke, došla je i do ministra Davora Božinovića koji kaže da je i to dio spisa ukoliko su te informacije točne.

U trenutku transakcije - otac Nenada Končara, Danko Končar, bio je strateški partner Uljanika. U Adriadieselu tvrde - nije riječ o pozajmici.

Pozornost se, kažu, želi skrenuti s 12,4 milijuna eura, koliko je Končar posudio Uljaniku za isplatu plaća radnicima. Ali je to i osigurao hipotekom na jednoj od Uljanikovih zgrada.

"To je jedna laž. Ne radi se ni o kakvoj pozajmici, nikada Adriadiesel nije primio nikakvu pozajmicu od Uljanika, nego se radi o obvezno pravnom odnosu. To su dva ugovora o izradi pomoćnih brodskih motora za dvije novogradnje Uljanika'', rekao je Almir Dervišbegović, potpredsjednik Nadzornog odbora Adriadiesela.

S Končarom je, kao član Nadzornog odbora njegove tvrtke bio povezan i IDS-ov Ivan Jakovčić. Na pozive ne odgovara. Premijer Andrej Plenković IDS proziva za prebacivanje odgovornosti. Oni uzvraćaju.

''Ja bi rekao da je žalosno od premijera da proziva IDS i proziva Istru, jer ne znam je li to iz neznanja, a ja bi mu poručio neka da odgovore na određena pitanja'', rekao je Tulio Demetlika.

Premijera brani Milan Bandić. Pronašao je krivce: ''HDZ na istarski način - čitaj IDS. I sve vlade dosada. Treba procesuirati one koji su donosili odluke i tko je postavljao uprave i nadzorne odbore''. A to su, kaže, IDS-ovci.

Šef SDP-a Davor Bernardić, brani i njih, a time i svoju stranku. Jer, u Milanovićevoj vladi izdano je najviše jamstava. I optužuje vladajuće: ''Svaki dan ne rješavanje problema u Uljaniku državu košta dva milijuna kuna.''

Od odgovornosti se peru i sindikalisti, koji su bili godinama u Nadzornom odboru pulskog brodogradilišta.
Uvjeravaju - upozoravali su upravu na nepravilnosti.

Na pitanje o tome je li se mogao obratiti nekome izvan Uljanika - policiji, kada su saznali što se događa, Boris Cerovac kaže: ''I o tome sam razmišljao i pokušavao sam s nekima razgovarati. Ali upozoren sam da ne izlazim van Uljanika.'' I upozorenje - očito poslušao. I sad dok brod tone a istraga traje - svi prebacuju odgovornost.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr