Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarm upalila sudbina radnika

Poduzetnici zbog rata u Ukrajini traže pomoć države: "Svaki sat, da ne kažem i minuta, je bitan"

Zbog ekonomskih posljedica rata u Ukrajini stižu novi apeli hrvatskih poduzetnika. Pomoć države traže stočari i sankcijama pogođene tvrtke iz metalne industrije. Iz Vlade umiruju da će na vrijeme reagirati te da nema razloga za paniku u gospodarstvu.

Uzgoj krave ili svinje hrvatskim je stočarima skuplji od cijene po kojoj ih mogu prodati. Ukrajinski rat dodatno je pogoršao situaciju pa traže pomoć od Vlade jer, kažu, više ne mogu izdržati te gubitke.

"Tražimo da se u većini slučajeva ograniče cijene ulaznih troškova kako bismo mogli proizvoditi, ili da nam se pomogne", rekao je Zvonimir Širjan, predsjednik Odbora za tovno gospodarstvo Hrvatske poljoprivredne komore..

Stjepan Kušec iz Odbora za svinjogojstvo rekao je da "proizvodnja jedne svinje košta oko 13 kuna po kilogramu, a najbolju cijenu koju danas možemo dobiti je 8,7 kuna po kilogramu".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković BRIFING U BANSKIM DVORIMA Plenković pisao čelnicima EU-a i NATO-a o padu letjelice u Zagrebu: ''Danas je izviđačka, a sutra može biti naoružana''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preletio 700 kilometara? Ruska agencija: ''Dva ukrajinska drona su za probu lansirana na Krim, jedan je skrenuo s puta...'' Ukrajina: ''To je lažnjak!''

Mlijeko je u trgovinama već poskupjelo, kao i meso. Tvrdilo se da je razlog rast troškova proizvodnje, ali stočari tvrde da oni ni kune nisu vidjeli od viših cijena u trgovinama.

"Problem je na koji način ti veliki trgovački lanci to plasiraju, koliki postotak marže oni to uzimaju i uništavaju našu proizvodnju", rekao je mljekar Branko Karamarković.

S druge strane, ekonomski savjetnik premijera Andreja Plenkovića tvrdi da neće doći do nestašica hrane i hvali trgovačke lance.

"Trgovački lanci su poslali izuzetno pozitivnu poruku već unaprijed smanjujući cijene svojih proizvoda za iznos koliko bi bila smanjena stopa PDV-a, što ide u prilog mojoj tvrdnji da nema mjesta panici", rekao je Zvonimir Savić.

Alarm upalila sudbina tisuću radnika

Alarm je u Slavonskom Brodu upalila neizvjesna sudbina tisuću radnika Đure Đakovića jer je tvrtka zbog ruskog vlasnika pod sankcijama.

"Svaki sat, da ne kažem i minuta, je bitan. Zato je bitno da se to presječe da se pruži sigurnost", rekao je Ivica Marić, direktor Đure Đakovića.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić Analiza Ivice Mandića Vojni analitičar o padu letjelice: "Rusija ima motiv provjeriti reakciju zračne obrane čitavog NATO saveza"

Pročitajte i ovo Studenti nakon pada letjelice strahuju Kružile su razne priče Pričali smo sa studentima koji su čuli pad drona: "Pomislili smo da je potres. Svi smo počeli paničariti"

"Ima situacija da su radnik i radnica supružnici i da u jednom trenutku mogu ostati bez primanja", rekla je Nikolina Perković, glavna sindikalna povjerenica u Đuri Đakoviću.

Hrvatska energetska regulatorna agencija je objavila novu cijenu plina koju će kućanstva plaćati od prvog travnja. Uz Vladine mjere, plin će poskupjeti 16 posto, a to je računica bez ukrajinskog efekta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene