Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počelo je suđenje za aferu remonta MIG-ova, najveći vojni posao u mandatu vlade Zorana Milanovića.


USKOK je zatražio da se suđenje zatvori za javnost zbog klasificiranih dokumenata i brojnih svjedoka, što je sud prihvatio.

Vezani članci Zgrada u kojoj se nalazi sjedište DORH-a i USKOK-a Uskok optužio savjetnika Zadarske županije za namještanje natječaja za energetsku obnovu kuća Krijumčarenje ljudi, ilustracija Četvero u istražnom zatvoru zbog krijumčarenja ljudi od BiH do Slovenije kroz Hrvatsku

U obrazloženju suda navodi se kako će se na suđenju raspravljati o stanju MiG-ova prije i poslije remonta, odnosno o tematici vezanoj za vojnu tajnu i vitalne interese RH.

Podsjetimo, Zagrebački Županijski sud u ožujku je potvrdio optužnicu protiv Josipa Čovića kojeg USKOK tereti da je kao načelnik MORH-ova Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda tražio 50.000 eura mita od Ivice Josipovića, predstavnika ukrajinske tvrtke koja je napravila remont hrvatskih MIG-ova.

Čović je optužen da je nedjelo počinio kao načelnik Odjela održavanja i remonta te kao voditelj Odjela za zrakoplovno-tehničke standarde Samostalne službe za vojni zračni promet MORH-a i kao stručna osoba voditelj stručnog tima MORH-a za provjeru i član tehničkog Povjerenstva MORH-a zadužen za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta borbenih aviona MiG-21 u remontnim zavodima potencijalnih izvršitelja te član Povjerenstva za analizu izvodivosti i isplativosti remonta.

USKOK je još u ožujku prošle godine potvrdio da provodi kriminalističko istraživanje remonta i nabave borbenih zrakoplova MiG-21, nakon napisa u medijima od 12 zrakoplova koji su u srpnju 2015. došli s remonta u Ukrajini samo su tri u funkciji. Mediji su tvrdili i da su na MIG-ovima koje je Hrvatska zaprimila od Ukrajine "prekucani" serijski brojevi jer ne odgovaraju dokumentaciji zrakoplova ni brojevima koji su navedeni u ugovoru o remontu, kao i da ugrađeni dijelovi zrakoplova ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji. (Hina/.I.P.M.)