Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo rušenje u Rogoznici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U uvali Kalebova luka kod Rogoznice strojevi i radnici Ministarstva graditeljstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja započeli su s rušenjem bespravno izgrađenih objekata čiji su vlasnici proteklih dana primili rješenja o rušenju.

Rušenje protječe bez izgreda, a osigurava ga 50-ak pripadnika temeljne i interventne policije.

Pročitajte i ovo Rušenje hotela dio Splita zatrpalo u prašinu - 1 Vratile se maske Splićani se guše u prašini hotela Marjan: "Mislila sam da je snijeg kako je bio bijel balkon" Slika nije dostupna Vlasnici sami ruše bespravne objekte

Prvi je stroj u Kalebovu luku stigao još sinoć i s rušenjem je
započeo jutros nešto poslije 9 sati. U međuvremenu je stigao i drugi bager te još radnika koji bi trebali ubrzati postupak.

Do 12 je sati srušena jedna neuseljena jednokatnica vlasnika Ante Lojića, nakon čega je započelo rušenje susjedne dvokatnice vlasnika Ivana Markovine, dok su vlasnici preostalih kuća započeli s iznošenjem stvari i namještaja, neki bezuspješno pokušavajući uvjeriti inspektore da će kuće sami srušiti.

U nekim su objektima i turisti poput onoga u vlasništvu Ivana Šimca, prema njegovim riječima 100-postotnog invalida, kojemu bi trebale biti srušene dvije kuće, o čemu mu je, kako tvrdi, rješenje šibenske službe Državnog inspektorata stiglo tek jučer i to brzojavom.

Stjepan Šolić, vlasnik druge bespravno izgrađene kuće, pak, tvrdi kako rješenje uopće nije primio, ali da će, ako treba, kuću sam srušiti. 

Sam sam je gradio, sam ću je srušiti", uvjeravao je Šolić
inspektora koji mu je objasnio kako to nije moguće, jer mu je rješenje o rušenju upućeno još prije dvije godine.

Jedan je vlasnik kuću počeo sam rušiti, ali ručno teškim čekićem na što su ga inspektori upozorili da će mu kuću srušiti strojevi i radnici Ministarstva.

U međuvremenu je u Kalebovu luku došao i predsjednik Udruge vlasnika bespravnih objekata u susjednoj uvali Stivašnica Ivan Nikolić koji je novinarima pokazao Prostorni plan Općine Rogoznica iz 1999. godine prema kojemu se kuće koje se ruše nalaze u građevinskom području, no, kako kaže, taj plan je 2004. godine odbilo Ministarstvo graditeljstva prostornog uređenja i graditeljstva. 

Tvrdi i kako su vlasnici kuća na cijelom području plaćali i po tisuću tadašnjih maraka za izradu plana očekujući da će dobiti dozvole.

U najvećem dijelu radi se o objektima za odmor i zgradama s apartmanima za iznajmljivanje, ističe se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Najavio je i kako će vlasnici kuća predviđenih za rušenje na području Rogoznice podnijeti kaznenu prijavu protiv rogozničkih općinskih čelnika jer su ih prevarili "svojim megalomanskim građevinskim područjem". Ističe kako za ovo stanje kućevlasnici ne krive Ministarstvo već Općinu koja je i Ministarstvo pokušala prevariti.

Od Ministarstva će, rekao je, pokušati ishoditi odgodu rušenja. Kako se doznaje rušenje u Kalebovoj luci trebalo bi se nastaviti i sutra.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je kako je danas nastavljeno uklanjanje bespravnih objekata na području općine Rogoznica u Kalebovoj Luci, uvala Griža, gdje je već 2004. godine uklonjeno 8 objekata, nakon koje će se izvršiti inspekcijska rješenja i na južnom dijelu Stivašnice, te u Zatoglavu. 

U Kalebovoj luci će se ukloniti 11 objekata, koji su svi sagrađeni izvan građevinskog područja kao i plaže izgrađene neposredno na pomorskom dobru.

Uklanjanje provode ugovorne tvrtke, jer investitori nisu u protekle dvije godine sami uklonili bespravno sagrađene objekte, navodi se u priopćenju iz Ministarstva.

Ministarstvo je u navedenim slučajevima riješilo i sve žalbe
investitora, a Ministarstvo će u prvoj fazi ukloniti 130 objekata, a istovremeno provode se i inspekcijski nadzori drugih lokacija: Zečevo, uvala Luka i Ražanj, na kojima se i danas grade bespravne građevine iako niti ti lokaliteti nisu građevinska područja ili su područja druge namjene prema Prostornom planu Šibensko-kninske županije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene