Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRDOSIJE SPREMNE ZA 'ODLAZAK'

Zbog njih su turisti otkazivali rezervacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nasukani brodovi polako se spremaju za odlazak iz splitskog akvatorija.

Nakon što je u subotu prvi brod Krka podignut s kamenog morskog dna, intenzivno se radi na sanaciji brodskog trupa koji bi vrlo skoro trebao biti otegljen u obližnju luku na vez i čekati nastavak puta za rezalište u Turskoj. Tek kada se sva tri broda saniraju otići će iz Hrvatske.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

Crvrčci cvrče na splitskom Marjanu, sunce još peče, brodovi su i dalje tu. Ali, Krka više ne leži na dnu, zaplutala je nakon što je povučena snažnim sajlama sa pontona. Znaju to svi redovni kupači sa Marjana.

"Ljudi, djeca se kupaju tu, svi to pratimo, brodovi su dio ambijenta", kaže jedan od kupača.

'Pošaljite i ministra turizma nek i on dođe vidit, on se slika svagdi di je lipo nek se i ovdje poslika'

Ponton sa dizalicom i vitlima usidren je točno preko puta nasukanih brodova, u Kaštelima. Izabrana nizozemska tvrtka vodi cijeli posao.

"Pronašli smo razne pukotine, ali ne tolike da bi ugrozile plovnost broda jer smo ga cijelo vrijeme održavali upuhivanjem zraka i ispumpavanjem. Sada je zakrpan i pluta kao svaki drugi brod", kaže Neno Mikačić, direktor Marine Construkta u Hrvatskoj.

Ronioci i varioci svo vrijeme saniraju trup "I čim to bude dovršeno, a vjerujem sutra, očekujemo da ćemo ga moći prebaciti negdje u kaštelanski zaljev", dodaje Mikačić.

Izvlačenje broda Orebić, međutim, bit će kompliciranije, ističe Mikačić. Orebić je na stijenama, možda se dovede i najveća dizalica u Hrvatskoj, veća od Velog Jože. "Možda iskoristimo dizalicu koja radi na gradnji mosta Čiovo", kaže Mikačić.

Najveći problem mogao bi biti treći brod Vranjic nasukan na plaži na Čiovu. "Uvijek je moguće lomljenje trupa, ali s obzirom da ćemo vući centimetar po centimetar moći ćemo sve iskontrolirati", uvjeren je Mikačić.

Dobili su rok od dva mjeseca za odsukavanje. Kažu, preostalo im je još 50 dana. Vjeruju da će rok ispuniti i posao odraditi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene