Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo haško suđenje Domagoju Margetiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haško suđenje slobodnom novinaru Domagoju Margetiću zbog objave imena zaštićenih svjedoka započelo je u Haagu uvodnim riječima tužiteljstva i obrane u kojima su dvije strane suprotstavile tvrdnje da je hrvatski novinar znao i bio svjestan da krši naloge Haškog suda, odnosno da nije znao ili je barem bio u opravdanoj zabludi da čini nešto što je dozvoljeno.

Margetića je Međunarodni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) optužio za objavu popisa 102 zaštićena svjedoka između 7. srpnja i 2. kolovoza ove godine na svojoj internetskoj stranici. Radi se o osobama koje su svjedočile na suđenju bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnje Bosne Tihomiru Blaškiću, a popis je dobio kao dokazni materijal u okviru drugog postupka koji se protiv njega vodio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Margetić ponovno štrajka glađu Slika nije dostupna Presuda Domagoju Margetiću 7. veljače

Margetić se u prvom pojavljivanju pred sudom 13. listopada izjasnio da se ne osjeća krivim zbog objave popisa svjedoka.

Haška tužiteljica Ann Sutherland u uvodnoj je riječi poručila da je optuženi znao da su svjedoci zaštićeni i svjesno je kršio naloge Haškog suda. Dokumenti do kojih je Margetić došao u okviru drugog sudskog predmeta bili jasno označeni kao povjerljivi, rekla je.

U prilog tezi da je Margetić bio svjestan da objavljuje tajne
materijale navela je da je optuženi objavio popis uz najavu:
"Ekskluzivno - tajni popis haških svjedoka koji mi je dao pomoćnik Carle del Ponte".

Ona je istaknula da je Margetić bio "u najmanju ruku ravnodušan prema mogućim posljedicama za svjedoke".

Po njezinim riječima neki su zaštićeni svjedoci pretrpjeli psihičke posljedice objavljivanja njihova ideniteta, žive u strahu za svoju sigurnost i sigurnost članova svojih obitelji, a više nisu spremni ni na suradnju s Haškim ili nacionalnim sudom. Stoga, poručila je, njegova se krivnja može utvrditi po dva osnova - izravnom utjecaju na pojedine svjedoke i širem osnovu narušavanja pravde - zbog ugrožavanja spremnosti svjedoka na svjedočenje.

Margetićev branitelj Veljko Miljević kazao je kako njegov branjenik nije bio svjestan da krši naloge Haškog suda, odnosno da je radio ono što je dozvoljeno, ili je barem bio u opravdanoj zabludi da čini dozvoljeno jer je sudsko vijeće u predmetu "Jović" 11. srpnja odlučilo o objavi popisa, a 22. kolovoza sud je donio novu odluku da se popis svjedoka ponovno proglašava zaštićenim.

Ukoliko ga Haški sud proglasi krivim Margetić bi mogao dobiti kaznu do sedam godina zatvora te novčanu kaznu do 100.000 eura.

Haški sud dosad je kaznio nekoliko novinara zbog nepoštivanja suda i izrekao kazne u rasponu od 15 do 20 tisuća eura.

Margetića je Haški sud već ranije - 2005. optužio za nepoštivanje suda, zajedno s još troje novinara i izdavača, ali je odustao od optužnice zbog rasterećenja suda. Po toj optužnici Margetić je, kao glavni urednik "Hrvatskog slova", a kasnije kao glavni urednik "Novog hrvatskog slova" u 2004. objavio identitet i iskaz tada zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića na suđenju Blaškiću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene