Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počeli su ispiti za upise na fakultete na jesenskom roku. Zanimljivo je da slobodnih mjesta ima i na do sada najtraženijim fakultetima poput ekonomije ili prava. A počeli su i jesenski upisi u srednje škole. Ondje tradicionalno - najviše slobodnih mjesta ima u strukovnim školama.


Posljednja je prilika za odabir srednjih škola. Ivan Nikoliš iz Petrinje je odlučio biti dimnjačar. 'Zato jer ću imati više mogućnosti da se zaposlim', kaže Ivan.

Vezani članci Ilustracija Imate u obitelji budućeg prvašića? Pogledajte kad, gdje i kako upisati dijete u osnovnu školu Radovan Fuchs Fuchs ispravio izjavu o COVID potvrdama na roditeljskim sastancima i otkrio moraju li cijepljeni profesori nositi maske

Tome se nada i Ivanova majka Marica. 'On voli raditi, voli imati zamazane ruke tako da mislim da neće biti nikakvih problema'.

A oni koji su odrasli uz socijalne i obiteljske probleme, poput učenika čiji su roditelji nezaposleni ili imaju samohranog roditelja, dobivaju 10 posto na broj postignutih bodova. Ne čini se pošteno prema ostalima.

'U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa nemamo informacije, niti je bilo pritužbi da je neki učenik/učenica ostao zakinut ili je oštećen prilikom upisa u srednju školu zbog kriterija koji postoji za učenike koji imaju teškoća uvjetovanih odgojnim, socijalnim ekonomskim, kulturnim i jezičnim čimbenicima', tvrde u ministarstvu.

'Ministarstvo je, ja se nadam, s obzirom na situaciju u društvu tu odluku donijelo opravdano', kazala je Verica Jurinjak, pedagodinja u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi.

Na jesenskom roku mjesta ima u gimnazijama - 818. Najviše ih je u strukovnim školama.

Jesenski je rok i za državne mature. Na zagrebačkom sveučilištu mjesta ima i na do sada najtraženijim fakultetima poput ekonomije, prava i političkih znanosti. Na sveučilištu kažu - teško je reći da dolazi do promjene interesa maturanata.

'Tako se dogodilo da potencijalni student ne iskoristi pravo upisa ili ode studirati u inozemstvu. Austrijska sveučilišta su bila vrlo popularna odredišta, pa ostane praznih mjesta. Nadalje, ostalo je praznih mjesta koja su bila rezervirana za strane studente.

No, slobodnih mjesta iz prava i ekonomije ima i u Splitu, Rijeci i Osijeku. Hoće li se sve popuniti znati će se nakon rezultata jesenskog roka 16. rujna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju