Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jesenski rok

Počeli upisi na fakultete i srednje škole: Doznajte gdje još ima mjesta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počeli su ispiti za upise na fakultete na jesenskom roku. Zanimljivo je da slobodnih mjesta ima i na do sada najtraženijim fakultetima poput ekonomije ili prava. A počeli su i jesenski upisi u srednje škole. Ondje tradicionalno - najviše slobodnih mjesta ima u strukovnim školama.

Posljednja je prilika za odabir srednjih škola. Ivan Nikoliš iz Petrinje je odlučio biti dimnjačar. 'Zato jer ću imati više mogućnosti da se zaposlim', kaže Ivan.

Pročitajte i ovo Pritisak na djecu u školama, ilustracija - 5 Pune ordinacije Djeca pod sve većim pritiskom: "Dvije četvorke u sedmom, dvije u osmom, i s tim bodovima morala je prekrižiti više od deset gimnazija" Slika nije dostupna Jesenski upisni rokovi Na ovim fakultetima ostalo je najviše mjesta

Tome se nada i Ivanova majka Marica. 'On voli raditi, voli imati zamazane ruke tako da mislim da neće biti nikakvih problema'.

A oni koji su odrasli uz socijalne i obiteljske probleme, poput učenika čiji su roditelji nezaposleni ili imaju samohranog roditelja, dobivaju 10 posto na broj postignutih bodova. Ne čini se pošteno prema ostalima.

'U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa nemamo informacije, niti je bilo pritužbi da je neki učenik/učenica ostao zakinut ili je oštećen prilikom upisa u srednju školu zbog kriterija koji postoji za učenike koji imaju teškoća uvjetovanih odgojnim, socijalnim ekonomskim, kulturnim i jezičnim čimbenicima', tvrde u ministarstvu.

'Ministarstvo je, ja se nadam, s obzirom na situaciju u društvu tu odluku donijelo opravdano', kazala je Verica Jurinjak, pedagodinja u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi.

Na jesenskom roku mjesta ima u gimnazijama - 818. Najviše ih je u strukovnim školama.

Jesenski je rok i za državne mature. Na zagrebačkom sveučilištu mjesta ima i na do sada najtraženijim fakultetima poput ekonomije, prava i političkih znanosti. Na sveučilištu kažu - teško je reći da dolazi do promjene interesa maturanata.

'Tako se dogodilo da potencijalni student ne iskoristi pravo upisa ili ode studirati u inozemstvu. Austrijska sveučilišta su bila vrlo popularna odredišta, pa ostane praznih mjesta. Nadalje, ostalo je praznih mjesta koja su bila rezervirana za strane studente.

No, slobodnih mjesta iz prava i ekonomije ima i u Splitu, Rijeci i Osijeku. Hoće li se sve popuniti znati će se nakon rezultata jesenskog roka 16. rujna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene