Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Berači lubenica u dolini Neretve ove će sezone ubrati gotovo 13.000 tona ovog slatkog voća, a velika većina završit će na hrvatskom stolovima.


Korak po korak zajedno, petorica berača s poda podiže lubenicu za lubenicom. Pero je s prijateljima u branje lubenica krenuo već u ranu zoru.

Vezani članci Brojni poljoprivrednici iseljavaju iz doline Neretve (Dnevnik.hr) Radi se milijunski sustav navodnjavanja na Neretvi, ali za koga kad brojni poljoprivrednici iseljavaju? Zašto je uvozna lubenica jeftinija od domaće? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kako protiv uvoznih lubenica? Proizvođači u Slavoniji idu zajedno na tržište, a na jugu za udruženja ne žele ni čuti

'U 5 sati počnemo da izbjegnemo sparinu. Gledamo da do podne budemo gotovi s prvom turom, ako je potrebno idemo opet popodne', kaže uzgajivač Pero Mataga.

>> Kušajte ovu lubenicu, košta 'samo' 19.000 kuna

A popodnevna smjena je vrlo često potrebna, bere po narudžbi iz otkupnog centra. A ove je godine potražnja velika. Nakon branja i slaganja lubenice se do otkupne stanice, jednako kao i prije 100 godina, voze tradicionalnom neretvanskom lađom.

U otkupnoj stanici posla ima preko glave. Velika potražnja znači i veliku zaradu za sve. 'U dolini Neretve se godišnje ubere negdje između 12 i 13 tisuća tona. Cijena za proizvođače u dolini Neretve se kreće od 2 do 2,20 kuna', kaže Robert Doko iz Agrofructusa.

I dok se mandarine i ostale kulture većinom izvoze u Europu, velika većina od tisuća lubenica završit će upravo na hrvatskim stolovima. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.