Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Berači lubenica u dolini Neretve ove će sezone ubrati gotovo 13.000 tona ovog slatkog voća, a velika većina završit će na hrvatskom stolovima.


Korak po korak zajedno, petorica berača s poda podiže lubenicu za lubenicom. Pero je s prijateljima u branje lubenica krenuo već u ranu zoru.

Vezani članci Lubenica ili dinja? - 2 Lubenica, dinja ili neko treće ime? Provjerite kako se kod vas naziva omiljeno povrće Metković Raste broj zaraženih u dolini Neretve: Sve krenulo s jedne svadbe...

'U 5 sati počnemo da izbjegnemo sparinu. Gledamo da do podne budemo gotovi s prvom turom, ako je potrebno idemo opet popodne', kaže uzgajivač Pero Mataga.

>> Kušajte ovu lubenicu, košta 'samo' 19.000 kuna

A popodnevna smjena je vrlo često potrebna, bere po narudžbi iz otkupnog centra. A ove je godine potražnja velika. Nakon branja i slaganja lubenice se do otkupne stanice, jednako kao i prije 100 godina, voze tradicionalnom neretvanskom lađom.

U otkupnoj stanici posla ima preko glave. Velika potražnja znači i veliku zaradu za sve. 'U dolini Neretve se godišnje ubere negdje između 12 i 13 tisuća tona. Cijena za proizvođače u dolini Neretve se kreće od 2 do 2,20 kuna', kaže Robert Doko iz Agrofructusa.

I dok se mandarine i ostale kulture većinom izvoze u Europu, velika većina od tisuća lubenica završit će upravo na hrvatskim stolovima. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju