Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pobuna je počela: Ceh ugostitelja protiv zabrane pušenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore priopćio je kako je neugodno iznenađen najavom ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića da će Vlada predložiti Hrvatskom saboru zakon kojim će se u potpunosti zabraniti pušenje u javnim prostorima.

Tim zakonom bi u kafićima pušenje bilo dozvoljeno samo na otvorenim terasama, a u restoranima bi se mogla osigurati posebna prostorija za pušenje, gdje se ne bi moglo naručiti piće i hrana.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela" Bruna Papić i Jelena Tabak - 1 treba se naviknutii Ugostitelji na mukama zbog novih pravila: "Jedini na svijetu imamo to..."

Izjava ministra Milinovića nas je zatekla, tim više jer smo tijekom proteklih mjeseci u konstruktivnim razgovorima s predlagačem novog Zakona o zabrani pušenja postigli realne i prihvatljive zaključke, istaknuo je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Vili Šaina.

Ceh stoga traži da ugostiteljski objekti - caffe barovi i sl. maksimalne površine do 50 četvornih metara u kojima se isključivo uslužuju pića, mogu sami izabrati žele li biti pušački ili nepušački objekti. 

>> Vlada odlučila: Ipak potpuna zabrana pušenja

Pri kažnjavanju vlasnika ugostiteljskog objekta uzela bi se u obzir pismena evidencija kada je i na koji način gost koji je pušio u zabranjenom prostoru upozoren da čini prekršaj. Inspekcija bi prilikom uvida to trebala uzeti u obzir i u tom slučaju ne kažnjavati vlasnika.

U ugostiteljskim objektima u kojima se poslužuje hrana 30 četvornih metara od ukupne površine fizički bi se odvojilo i osposobilo za pušače.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a također predlaže odgodu primjene tog zakona.

Ceh je ispred 16.000 obrtnika ugostitelja, njihovih zaposlenika i obitelji tražio od Vlade racionalno i ne prebrzo donošenje zakona, jer se njime direktno ili indirektno zadire u egzistenciju gotovo 100.000 zaposlenih i o njima ovisnih ljudi, napominje su u priopćenju.

Kako je u Hrvatskoj evidentirano oko 5.800 restorana i gotovo 10.000 barova, u čijem je udjelu preko 90 posto cafe-barova, noćnih i disco klubova i barova, Ceh je očekivao razumijevanje zakonodavca, te korektan i partnerski odnos prilikom usuglašavanja stajališta, kao i provedbu zakona koja će biti postupna i s ponuđenim alternativnim opcijama za korisnike i davatelje usluga.

Iskustva zemalja iz okruženja pokazuju da nisu uspjele postići prvotni cilj zakona - smanjiti konzumaciju duhanskih proizvoda i broj pušača.

S obzirom na svjetske trendove, hrvatski ugostitelji su svjesni da je bilo pitanje vremena kada će takva restrikcija biti na snazi i u našoj zemlji.

No, Ceh smatra kako je uvažavajući načela demokracije, teško objasniti takve zabrane i uskraćivanja ljudskih sloboda, kao i nemogućnost samostalnog odlučivanja želi li netko želi pušač ili nepušač.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene