Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada odlučila: Ipak potpuna zabrana pušenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je ipak odlučila u potpunosti zabraniti pušenje u javnim i radnim prostorima u Hrvatskoj.

Iako se proteklih dana nagađalo da bi zabrana mogla biti djelomična zabrinjavajuće brojke o posljedicama pušenja na zdravlje i činjenica da je u Hrvatkoj 32 posto pušača navela je Vladu na odluku da zabrana ipak bude potpuna. 

Pročitajte i ovo Selfie - 3 Sve za lajk! Selfie opasan po život: Ljudi zbog njih padaju s visina, stradavaju u prometu te se i utapaju Ilustracija Vječne kemikalije U krvi istaknutih europskih dužnosnika pronađene otrovne tvari: Povezuju se s rakom i neplodnošću

Ta bi se zabrana pušenja mogla početi primjenjivati od proljeća 2009. godine.

U restoranima će biti dozvoljeno postojanje prostorije u kojoj je dozvoljeno pušenje, ali se u njoj neće jesti. 

Poslodavci mogu, ali i ne moraju, omogućiti zaposlenicima prostoriju za pušenje.

'U Hrvatskoj je 32 posto pušača i 68 posto nepušača pa zabranom pušenja želimo zaštititi one koji ne puše, te utjecati na promjenu ponašanja u pušača', izjavio je ministar zdravstva Darko Milinović. 

Pritom je naveo podatak da konobar u kafiću u osam sati radnog vremena pasivno popuši 36 cigareta.

Od posljedica pušenja u Hrvatskoj godišnje umre 10.000 ljudi, 3.000 umre zbog pasivnog pušenja, a troškovi liječenja bolesti koje su posljedica izravnog ili neizravnog utjecaja duhanskog dima godišnje dosižu tri milijarde kuna.

Vladin prijedlog podržalo je Predsjedništvo HDZ-a i koalicijski partneri pa ministar očekuje da će zakon biti usvojen na jesenskom zasjedanju Hrvatskog sabora, a stupiti na snagu šest mjeseci od donošenja.

Milinović očekuje da će to biti u ožujku ili travnju iduće godine no taj rok, potreban za prilagodbu, neće vrijediti za odgojne, obrazovne i zdravstvene ustanove u kojima će zabrana nastupiti osam dana od donošenja zakona. Od toga će biti izuzete samo psihijatrijske ustanove a pušenje će, primjerice, biti zabranjeno i na dječjim igralištima. 

Za nepridržavanje zakona kazne će iznositi za pojedinca 1.000 kuna, a za privatnike i poslodavce, ako ne budu upozoravali na zabranu ili obavještavali nadležne o kršenju zakona, od 10.000 do 20.000 kuna.

Za kontrolu će biti zadužene sanitarna, zdravstvena i prosvjetna inspekcija, inspektori rada i Državni inspektorat, rekao je Milinović.

Zakon također predviđa zabranu svakog direktnog i indirektnog oglašavanja cigareta, proizvoda koji potiču potrošnju cigareta te događaja koji mogu sponzorirati potrošnju cigareta.

Prijedlog zakona u skladu je s Konvencijom o nadzoru nad duhanom, koju je Hrvatska potpisala i koja stupa na snagu 12. listopada, sukladan je Europskim smjernicama i jedno je od mjerila za zatvaranje poglavlja 28. u pregovorima o pristupanju EU.

Ostojić: SDP će podržati zabranu pušenja u javnim prostorima

SDP će podržati zabranu pušenja u svim javnim prostorima, jer je stajalište stranke da se podrže svi zakoni koji poboljšavaju zdravlje naših građana, izjavio je saborski zastupnik SDP-a Rajko Ostojić.

'Zabrana pušenja već postoji u zemljama EU-a, a 20-godišnje iskustvo pojednih zemalja pokazalo je da je zabrana pušenja dovela do značajnog pada pojavnosti nekih bolesti, dok su pojedine bolesti potpuno nestale', kaže Ostojić.

Dodaje kako Hrvatsku na to obvezuje i Konvencija o nadzoru nad duhanom, koju je potpisala sadašnja Vlada, a koja će uskoro stupiti na snagu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene