Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nikada nećemo hraniti cijelu Europu'

Pobrojali smo što sve Hrvatska uvozi, a što izvozi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih dana Tomislav Karamarko često govori o poljoprivredi, baš kao i mnogi političari u zadnjih 15 godina. A brojke su poražavajuće. Mi smo pobrojali što sve Hrvatska uvozi, a što izvozi.

Radna nedjelja za obitelj Dobrovac i prijatelje. Malu vojsku ljudi upregnuo je gospodin Petar, jer njegove slavonske delicije zaželjeli su se na samom sjeveru Europe.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

'Ja sam zasad počeo s izvozom kulena u Norvešku i Švedsku, u manjim količinama, ali sada bi se na tome trebalo marketinški puno poraditi, po cijeloj Europi. I to neće bit ništa lako, neće bit ništa brzo', rekao je Petar Dobrovac, proizvođač kulena.

Cilj mu je kulene, osim u trgovine, plasirati i u restorane te hotele. No, nekad je raditi, kaže, bilo puno lakše.

'Mesna industrija je u Baranji porušena i sad mi ovisimo od uvoza nažalost. Umjesto da mi hranimo ostatak Hrvatske i pitaj Boga koga još, mi sve živo uvozimo', rekao je Dobrovac.

Prema statistici Hrvatske gospodarske komore, najviše uvozimo svježe svinjsko meso, kruh i peciva, čokoladu i stočnu hranu. Najviše pak izvozimo svježu ribu, kukuruz, čokoladu i šećer. Manje toga bi uvozili, a više izvozili, ističu u HGK, da je politika sustavnije birala kulture koje će poticati.

'Hrvatska nikada neće hraniti cijelu Europu, ali definitivno možemo i moramo uspješnije zadovoljiti vlastite potrebe. Bolje definiranje poljoprivrednih kultura u kojima možemo biti konkurentni značajno bi utjecalo na bolju proizvodnju hrane', rekla je Tomislava Radić iz Hrvatske gospodarske komore.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, osim što planira HDZ 8 godina držati na vlasti, poručuje - moramo zaustaviti neke loše trendove.

'Stvarno, ne znam zašto bi talijanska blitva bila bolja od naše, ili mađarski krumpir bolji od ličkog, uvozimo češnjak iz Kine, pa zašto se to radi?', pita se Karamarko. A uvoz raste i sada kao i zadnjih 15 godina. Jer je očito uvozni lobi jači od onoga koji se na poljima bori s konkurencijom.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene