Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Polako se počinje odmotavati priča

Po čijem su nalogu radili Polančec i Mravak?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polančec je 2007. račune polagao samo užem kabinetu Vlade u kojem su sjedili Sanader i Kosor.

Dok bivši šefovi HEP-a i TLM-a provode drugi dan iza rešetaka, polako se počinje odmotavati priča sa strujnom prevarom teškom 600 miljuna kuna. Istragom se pokušava utvrditi po čijem su nalogu radili šefovi HEP-a kada su novcem građana višestruko preplaćivali struju pa je onda jeftino prodavali.

Pročitajte i ovo Struja, ilustracija - 1 Dobre vijesti Kako je Hrvatskoj s neba palo gotovo milijardu kuna: "Proizvodnja je više nego dvostruko veća od planirane u prva tri mjeseca" Ilustracija od 9 do 13 sati Bez struje u petak u Zagrebu gotovo 90 ulica, pogledajte je li među njima i vaša

Po čijem su nalogu i za čiju korist radili Polančec i Mravak muljajući sa strujom? Sam Polančec je 2007 račune polagao samo užem kabinetu Vlade. U njemu su zajedno sa njim sjedili tadašnji premijer Ivo Sanader i Jadranka Kosor. Oni koji su pak od jeftine struje najviše profitirali su čini se vlasnici tvrtke iz konzorcija Adria - Dalekovod, Konstruktor, Aluflexpak i Zagrebmontaža koji su 2007 kupili od države kupili šibenski TLM za kunu.

'Prema informacijama koje ja imam, a crpim ih iz direktnog kontakta sa predstavcima Konzorcija, oni inztistiraju na hitnom sastanku s Vladom RH i u protivnom su spremni raskinut kupoprodajni ugovor a onda bi bila kataklizma po grad Šibenik', kaže sindikalist Ozren Matijašević.

'Najveći kriminal je nabavka struje po dvostrukoj cijeni'

No vratimo se malo unatrag. HEP je preskupu struju nabavio preko srpskog posrednika Vuka Hamovića kojeg je već ganjao britanski ured za teške prijevare. Nakon toga HEP je sklopio ugovor sa TLM-om o prodaji struje po 4 puta nižoj cijeni od one koju je platio preko Hamovića . Istu je tu struju TLM onda prebacivao mostarskom Aluminiju a zauzvrat je sirovine za rad dobivao povoljno.

'Najveći kriminal je nabavka struje po dvostruko većoj cijeni nego što to konkurencija radi i to je pravi kriminal zbog toga još nitko nije odgovorao', kaže Matijašević.

No čini se da netko ipak hoće. USKOK bi trebao naći odgovor na glavno pitanje: Zašto je tadašnja Vlada svojom odlukom dopustila HEP-u da na štetu države financira dvije privatne kompanije od kojih je jedna čak u drugoj zemlji! Što god utvrdila istraga činjenica je da su hrvatski građani ovdje pokradeni za 600 milijuna kuna. Postavlja se pitanje
koliko još takvih sličnih slučajeva postoji i hoće i ikada biti procesuirani.

Preplaćivanje u HAC-u, izvlačenje novca iz Podravke, preplaćivanje u HEP-u....gdje je kraj?
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene