Dok čekaju zakon, na adresu 9.300 Zagrepčana stiglo je ozbiljno upozorenje Gradske plinare da su njihovi bojleri opasni po život. Dio građana smatra da ih se nepotrebno zastrašuje.

Galerija Bojler - ilustracija Upozorenja o bojlerima Nenad Zrinski +2 Una Radić

Nakon potresa, mnogi stanovnici u Zagrebu suočili su se sa problemom atmosferskih bojlera. Una Radić kaže kako je njezin atmosferski bojler prije potresa dobro radio, no nakon potresa, bojler su morali ugasiti i voda im je hladna već 42 dana.

Vezani članci Zagreb Zvuk detonacije uznemirio Zagrepčane: Otkrivamo o čemu se radi U nedjelju se ruše dimnjaci na Črnomercu Miniranje dimnjaka na Črnomercu: Građanima poslane upute - spustite rolete, a prozore otvorite...

"Atmosferski bojleri najednom postaju neispravni i potrebno je provesti sanaciju dimnjaka i preći na korištenje kondenzacijskih bojlera za što je naravno potrebno izdvojiti određena sredstva", napominje Una Radić.

Devet tisuća i tristo Zagrepčana dobilo je upozorenje iz Gradske plinare u kojem jasno velikim tiskanim slovima piše da ne koriste neispravne atmosferske bojlere jer mogu uzrokovati i smrtne posljedice.

"Ja bi zaista hitno da građani shvate da se radi o njihovoj sigurnosti, dakle mi smo kao operator odgovorni zakonom za sigurno puštanje plina. Ne radi se o nekom hiru Plinare. Pismo su dobili iz jednostavnog razloga jer smo od područnih dimnjačara dobili preko 830 dokumenata utvđenih nedostataka prilikom pregleda dimnjaka", izjavio je Tomislav Mazal, direktor Gradske Plinare Zagreb.  

Dimnjačari shvaćaju problem građana, ali sigurnost građana im je, kažu, na prvom mjestu. Atmosferski bojleri su, po njima, opasni jer mogu dovesti do toga da se ljudi otruju plinom.

"To su bojleri koji koriste kisik iz prostorije smještaja, zrak za izgaranje i u tom segmentu mogu biti izuzetno opasni posebno ako je dimnjak oštećen", upozorava Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarsko-obrtničke zadruge.

Iako bi to trenutačno bila najbolja opcija, nitko ih, kaže dimnjačar ne može natjerati da zamijene svoj bojler ako to ne žele.

"Kvalitetnije, ekonomski učinkovitije i najsigurnije s aspekta sigurnosti je korištenje i ugradnja kondenzacisjkih bojlera i sanacija dimnjaka", kaže Zrinski. 

Ali za to ljudima treba novac koji nemaju.

Čeka se da Vlada ispuni obećanje od 20 tisuća kuna pomoći za bojlere i sanaciju dimnjaka. Broj objekata s oštećenim dimnjacima trenutačno je 4148. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju