Mnogi dimnjaci stradali nakon potresa
Mnogi dimnjaci stradali nakon potresa Foto: Patrik Macek/Pixsell

Nakon teksta o ljutnji mnogih Zagrepčana, koji kažu da im se ponovno priključenje plina nakon potresa uvjetuje ugradnjom skupih bojlera, oglasili su se iz Dimnjačarske obrtničke zadruge.


Mnogi Zagrepčani iz centra grada požalili su se kako im se nakon potresa isključuje plin te da im se navodno novo priključenje plina uvjetuje ugradnjom kondenzacijskih bojlera. Za one koji ga nemaju, trošak ugradnje je 20.000 kuna. U Gradskoj plinari demantiraju da su oni ti koji određuju kakve vrste bojlera treba ugraditi. Dodali su i da priključuju potrošače na plin nakon odluke statičara da plinske instalacije nisu ugrožene te nakon rješenja dimnjačara da su dimnjaci u redu.

Vezani članci Posljedice potresa u Zagrebu Opasnost prijeti s krovova: Što se smije odmah popravljati bez ikakvih dozvola? Inženjeri upozoravaju - 550 zgrada označeno je kao crveno Potres u Zagrebu razotkrio nemar u gradnji Plinara se još jednom oglasila i pojasnila kome se i pod kojim uvjetima može uključiti plin

Oglasili su se i iz Dimnjačarske obrtničke zadruge. 

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

"Javljamo vam se potaknuti netočnim navodima u tekstu objavljenom na portalu dnevnik.hr pod naslovom Zagrepčani bijesni jer im prijeti novi trošak, reagirali iz Plinare: "Nemamo nikakve veze s tipovima bojlera koji će se ugrađivati" te smatramo potrebnim upoznati vas s objektivnim činjeničnim stanjem.

U objavljenom članku je citirana čitateljica, koja navodi: "Dobar ili loš dimnjak, dobre ili loše instalacije, plinara zatvara plin, a atest se može dobiti samo ako se ima kondenzacijski bojler - dakle, vrlo nehumana i nerazumna prisila u ovom trenutku".

Međutim, navedena tvrdnja nije točna. Netočno je, naime, da bi plin bio zatvoren svima. Nakon desetak dana pregleda i snimanja dimnjaka, sa sigurnošću možemo reći da niti jedan dimnjak građen od opeke u užem i širem centru grada, nije siguran za uporabu. Svjesni smo da je interes građana što prije dobiti priključenje plina, radi grijanja i tople vode, ali neusporedivo je važnije sačuvati život, zdravlje i imovinu građana.

Da bi dimnjačarska služba mogla dati pozitivan nalaz, kao preduvjet za priključenje plina, potrebno je da dimnjak bude tehnički ispravan.

Tehnički ispravnim dimnjakom smatra se dimnjak koji je usklađen s ložištem tj. sa sustavom ložišta te ima svojstva sukladno važećim propisima. Savjet dimnjačara je da se prilikom sanacije dimnjaka ide u smjeru kvalitetnog rješenja u skladu sa suvremenom praksom, tehnološkim dostignućima i energetskom učinkovitošću. Način izvedbe sanacije dimnjaka ili dimovodno-ložišnog sustava kao i sustava dobave zraka definira se projektom od strane ovlaštene osobe projektanta, temeljem dimnjačarskog stručnog nalaza koji sadržava podatke o utvrđenim zatečenim tehničkim svojstvima dimnjaka.

Da budemo posve jasni, niti dimnjačarska služba niti Grad Zagreb ne provode sanaciju niti prodaju ili ugrađuju bojlere. Naša uloga kao dimnjačarske službe je isključivo preventivna, kako bismo spriječili opasnost od trovanja, požara i eksplozija uslijed neispravnosti dimnjaka. Svjesni smo da ulaganje u dimnjake i općenito u nekretnine košta, ali korist od ulaganja je velika u smislu preventivne zašite osoba i imovine.

Zaključno, ističemo da razumijemo dotičnu čitateljicu, kao i sve druge građane koji su ostali bez grijanja i tople vode. Nama je u interesu što prije biti u mogućnosti izdati pozitivan dimnjačarski stručni nalaz kojim se potvrđuje da su dimnjaci tehnički ispravni. Međutim, stvaranje kompromisa u vidu izdavanja pozitivnih nalaza suprotno važećim propisima, može biti kobno. Stoga si mi to kao služba koja je odgovorna za preventivnu zaštitu, ne možemo i ne smijemo dopustiti."