Andrej Plenković je, hodajući od zgrade Vlade do Sabora, odgovorio na neka novinarska pitanja o suradnji s HNS-om, uskoro bivšem ministru Pavi Barišiću i HNS-ovim traženjem smjene ministra financija Zdravka Marića.


"Kako bi ministar Zdravko Marić bio problem? Pogledajte rezultate. A oni koji su tada pokretali inicijativu da mu se izglasa nepovjerenje nisu uspjeli i Game Over", rekao je Andrej Plenković novinarima hodajući od zgrade Vlade prema Saboru. 

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenković nakon privođenja više osoba zbog javnog poticanja na terorizam komentirao rad DORH-a, uputio im poruku Darko Klier, zamjenik glavne državne odvjetnice i šef Kaznenog odjela DORH-a Zamjenik glavne državne odvjetnice o nadzoru USKOK-a: "Takoreći ni iz čega je napravljena nevjerojatna afera"

Neposredno prije toga su on i Predrag Štromar, trenutni šef HNS-a, potpisali Platformu za suradnju HDZ-a i HNS-a u Vladi Republike Hrvatske

"Idemo s onim što smo cijelo vrijeme govirili, da političke stranke postoje radi toga da bi rješavale probleme, a ne da bi se stalno bavile sobom ili prečesto išle na izbore. S te strane sam zadovoljan i veselim se suradnji s HNS-om", rekao je Plenković, dodajući kako je ta suradnja dobra za hrvatsku demokraciju.

"Radimo iskorak i općenito procesi koje vodimo zadnjih godinu dana imaju transformativni karakter na naše društvo i na dijalog. Nikakav tabu ne treba biti koalicija između narodnjaka i liberala. Otvaramo novi prostor, novu fazu suradnje između stranaka koje su svjetonazorski različite, ali mogu biti kompatibilne u djelovanju kada je interes Hrvatske na prvom mjestu", rekao je Plenković, dodajući kako misli da mogu pronaći konsenzus oko onoga što je bitno za Hrvatsku, a pritom ostati na svojim vrijednostima i platformama. 

Ne smije biti pobjednika i pobijeđenih

Na pitanja o reformi obrazovanja, Plenković je rekao da se mora pronaći konsenzus svih aktera. "U toj priči ne smije biti pobjednika i pobijeđenih", rekao je premijer.

Na konstataciju novinara da je Blaženka Divjak, koja bi trebala do kraja dana postati nova ministrica znanosti i obrazovanja rekla da treba ići u novi natječaj za članove ekspertne skupine za kurikularnu reformu, Plenković je rekao da nije ona to rekla i da je bilo malo sugestivnih pitanja.

Za napade na Pavu Barišića, dosadašnjeg ministra znanosti i obrazovanja, Plenković je rekao da oni nisu bili argumentirani toliko da se na početku rada jednog ministra ide na njegovo rušenje. "Cijenim njegov rad i doprinos Vladi. Razgovarali smo, on je učinio sve što je mogao u domeni i sa svojom ekspertizom u svom resoru", rekao je Plenković.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju