Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AZ MIROVINSKI FONDOVI DONOSE

Pitat će te starost gdje ti je bila mladost: Savjeti umirovljenika kako živjeti od mirovine kad se od nje ne može živjeti

Naši umirovljenici imaju veliku ulogu za sve buduće generacije
Naši umirovljenici imaju veliku ulogu za sve buduće generacije Foto: AZ mirovinski fondovi
Lijekovi, terapije, higijenske potrepštine i osnovne namirnice za skromniji ručak – u mirovini nema uživanja i luksuza. Za razliku od stranaca koji pred kraj radnog vijeka jedva čekaju u zasluženoj mirovini proputovati svijet, našim je umirovljenicima luksuz otići na frizuru ili kod pedikera.

Prema statistici, u Hrvatskoj je potrebno otprilike 80 % iznosa plaće koju smo ostvarivali prije mirovine da bismo zadržali isti životni standard nakon što jednom odemo u mirovinu. Nažalost, većina umirovljenika u Hrvatskoj ostvaruje mirovinu koja predstavlja oko 40 % svojeg dohotka koji su zarađivali prije umirovljenja, zbog čega ni ne pomišljaju na većinu onog što su si nekad mogli priuštiti.

Pročitajte i ovo Razvoj slavonskih sela - 5 Sela u blatu Ova su sela svi prekrižili: "Nitko nema pitku vodu, struju, uličnu rasvjetu. Kao da živimo u 15. stoljeću" Ilustracija 900 milijuna eura Butković o velikim ulagnjima u željeznice: "Trebali bi obnoviti oko 500 kilometara pruga i 30-ak kolodvora i stajališta"

Odlaskom u mirovinu mijenja se naš stil života. Moramo biti svjesni kako za sve ono na što smo navikli novac od mirovine neće biti dovoljan. Godine čine svoje, kažu umirovljenici, koji se uz visoke troškove života još bore s raznim tegobama koje je potrebno liječiti, a sve to itekako košta. 

Na budućnost trebamo misliti na vrijeme i štedjeti kada za to imamo

Naši umirovljenici ističu kako su i sami imali određenu viziju mirovine, uz maštanja što će raditi i gdje će biti kad jednom konačno dođe vrijeme u kojem će moći ubirati plodove vlastitog rada. Iako su tijekom života uplaćivali štednju za koju su računali da će im u mirovini biti dodatan izvor prihoda, nenadani životni troškovi pomrsili su sve planove. ''Sin je studirao u inozemstvu i mi smo mu trebali uplatiti određen iznos novca kako bismo mu pomogli. Posegnuli smo za svojom ušteđevinom, ali onda smo kroz život opet trebali pripaziti jer nam je taj novac nedostajao'', ističe jedna umirovljenica. Žele, kažu, nagovoriti svoju djecu da na vrijeme počnu misliti o mirovini i ulaganjima koja bi im olakšala egzistenciju jednom kad prestanu raditi. ''Sin mi često govori kako ne može štedjeti jer sve što ima troši na život sada.''

Mala odricanja sada = lagodniji život u mirovini

Međutim, ekonomski stručnjaci ističu kako bi nam u mladosti situacija umirovljenika itekako trebala biti dobar motiv da na vrijeme počnemo ulagati u treći mirovinski stup. Prema riječima stručnjaka, takva štednja je dobro izračunat plan i program, u kojem se radi o malim odricanjima u trenutku kad se plaća zaradi kako se život u mirovini ne bi sveo na puku egzistenciju. Misliti na štednju u mlađim danima dok je puno lakše na stranu izdvojiti novčana sredstva izrazito je važno jer će nam upravo taj novac u zrelijoj životnoj dobi biti dobar oslonac za lagodniji život. Čak i najmanje izdvajanje novca dok smo platežno sposobniji upravo za takvu štednju, na mjesečnoj razini nam neće igrati veliku ulogu, a kad se ta sredstva zbroje, u starosti nam ona mogu osigurati dostojanstven život.

Naša mirovina ovisi o tri stupa: o prvom i obveznom mirovinskom osiguranju na temelju međugeneracijske solidarnosti; II. stupu, koji je također obvezan, a temelji se na individualnoj kapitaliziranoj štednji i III. stupu, odnosno dobrovoljnoj mirovinskoj štednji. Stoga bismo na vrijeme trebali misliti na to kako će nam život izgledati u mirovini i danas, kad smo zasigurno veće platežne moći nego što ćemo to tada biti, početi odvajati sredstva koja će nam kasnije itekako biti potrebna za život.

Za potrebe AZ edukativnog serijala o mirovinskim fondovima naši umirovljenici iz svojeg su iskustva rekli što bi promijenili kako bi u mirovini lakše živjeli. Ne kaže se uzaludno kako bismo starije trebali slušati, stoga je važno iskoristiti svaki savjet i na vrijeme početi misliti o dobrovoljnom ulaganju kako bi mirovina jednog dana mogla biti što bezbrižnija i lagodnija.
Nenadane terapije, lijekovi, vitamini i brojne potrepštine samo su neki od troškova koji bi nas mogli zadesiti u mirovini i za koje bismo ranijim ulaganjima mogli izdvojiti novac za budućnost bez obzira na iznos mirovine, za koju nikad nije prerano početi štedjeti.

 

Naši umirovljenici imaju veliku ulogu za sve buduće generacije, a to je da svojim primjerom i iskustvima savjetuju mlade i potiču ih na ulaganje u treći mirovinski stup tako da mladi počnu štedjeti od najranije dobi. Dok se danas većina naših umirovljenika rado koristi uzrečicom Pitat će te starost gdje ti je bila mladost i kada je riječ o njihovim mirovinama, mladi još imaju nade živjeti život u odmakloj dobi kakav viđamo samo na filmovima. Njihov primjer može ih potaknuti da za mirovinu počnu štedjeti već na faksu. Upravo će si na taj način u budućnosti osigurati pristojnu egzistenciju nakon dugogodišnjeg rada.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom AZ mirovinski fondovi po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene