Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi sastanak u ministarstvu

Pirotehničari do ponedjeljka prekinuli sve štrajkačke aktivnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon današnje nove runde pregovora s ministrom rada Mirandom Mrsićem i predstavnicima HUP-a, pirotehničari su prekinuli sve štrajkačke aktivnosti do ponedjeljka u 15:30.

U ponedjeljak je, kako su rekli, u to vrijeme zakazan novi sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava te bi se nakon toga trebalo znati više. O detaljima pirotehničari danas nisu htjeli govoriti.

Pročitajte i ovo Britanska policija Detoniran projektil Bomba im je bila ukras u dvorištu obiteljske kuće: "Osjećamo se kao da nas je napustio stari prijatelj" Slika nije dostupna Traže da se uključi Vlada Pirotehničari: Neka nas zovu kad će imati što za ponuditi

Predstavnici pirotehničara i poslodavaca u humanitarnom razminiranju na današnjem sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava postigli su "visok stupanj suglasnosti oko cijene rada", a do ponedjeljka bi trebali odlučiti hoće li potpisati kolektivni ugovor kojim bi završio štrajk pirotehničara, izjavio je ministar Mirando Mrsić nakon današnjeg kruga pregovora.

>> Pirotehničari u štrajku radnicama DTR-a odnijeli pakete s hranom

Tristotinjak pirotehničara štrajka od 26. lipnja, tražeći novi kolektivni ugovor kojim bi im se zajamčile veće plaće, no poslodavci su dosad odbijali njihove zahtjeve tvrdeći da bi povećanje plaća značilo gubitke i "ključ u bravu" za niz privatnih tvrtki koje se bave razminiranjem.

Mrsić je nakon današnjih pregovora ustvrdio kako su obje strane postigle visok stupanj suglasnosti oko cijene rada te najavio da je Vlada spremna eventualni kolektivni ugovor proširiti na cijelu djelatnost humanitarnog razminiranja.

Važno je naglasiti da se prekidaju štrajkaške aktivnosti do ponedjeljka u 15,30 sati, za kada su zakazani završni pregovori u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava na kojima se sindikati pirotehničara i udruga poslodavaca trebaju izjasniti je li im prijedlog kolektivnog ugovora prihvatljiv, rekao je Mrsić.

Po riječima povjernika Novog sindikata Tomislava Ledića, "prekid štrajkaških aktivnosti" znači da u subotu, nedjelju i ponedjeljak neće biti obilaska povorke pirotehničara po Zagrebu, kao i da će većina njih napustiti improvizirani kamp koji su podigli na Trgu Franje Tuđmana, no štrajk će prekinuti i na posao se vratiti tek nakon što potpišu novi kolektivni ugovor.

Iako sudionici današnjeg sastanka nisu željeli govoriti o ponudi koja je na stolu, neslužbeno se doznaje da bi se novim kolektivnim ugovorom omogućio porast bruto plaća pirotehničara za puni radni mjesec (21 radni dan) na 13.000 kuna do Nove godine, a od 1. siječnja primali bi bruto plaću od 13.300 kuna i dodatak za radni staž od 0,5 posto po godini staža.

Dosad je dio tvrtki za 21 radni dan u minskom polju plaćao u brutu 12.000 kuna, dok su neki davali i 12.500 kuna, a pirotehničari na to primaju i terenski dodatak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene