Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski mediji danas s mnogo skepse opisuju mogućnost uspjeha medijatorske uloge Europske komisije u sporu Slovenije i Hrvatske nakon sinoćnjeg uvodnog susreta ministara vanjskih poslova Samuela Žbogara i Gordana Jandrokovića u Bruxellesu.


Mediji za sada ne objavljuju šire komentare s obzirom da nakon prvog u predviđenom nizu sastanaka na kojima bi se dogovorio 'okvir' djelovanja posredničke skupine nije bilo službenih izjava koje se očekuju danas, ali su s mnogo skepse intoniranii prilozi posvećeni trosatnom zatvorenom sastanku dvojice ministara s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

Mediji ističu mišljenja neimenovanih slovenskih diplomata da je zbog kašnjenja u početku medijacije malo vjerojatno održavanje hrvatske pristupne konferencije krajem mjeseca, kao i zaključivanje hrvatskih tehničkih pregovora s Europskom komisijom do kraja ove godine, kako je to Bruxelles postavio u svom kalendaru.

Vezani članci Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi sve bliže starom normalnom: Od vikenda moguća veća okupljanja, dulje rade i kafići Koronavirus Rodbinu uvjerio da ona ne želi razgovarati s njima: Šest godina skrivao majčinu smrt i dizao njezinu mirovinu

>> Slovenski mediji i Kacin prozivaju: Hrvatska smanjila mogućnosti medijacije

Mariborski list Večer citira ocjenu hrvatskog politologa Anđelka Milardovića da je Hrvatska bila prisiljena prihvatiti inicijativu Europske komisije, ali da će posredništvo doživjeti fijasko i da njime 'spor neće biti riješen' nego će rješenje samo 'biti pomaknuto u budućnost'.

Slično mišljenje u razgovoru za 'Delo' iznosi dekan Pravnoga fakulteta Rajko Pirnat koji upozorava na "napuhana očekivanja" javnosti, što je, kako tvrdi, dovelo do toga da sadašnje okolnosti nikako ne idu u prilog rješenja spora.

'Ne vidim nikakav način da se spor riješi'

'Malo je vjerojatno da će Hrvatska pristati na slovenske zahtjeve zato što je Slovenija blokirala njen pristupni proces. U ovom trenutku ne vidim nikakav način da se spor riješi, pa niti posredovanjem, jer tome ne idu na ruku sadašnje okolnosti. Spor se neće riješiti dok te okolnosti ne budu prevladane. Neki sporovi su jednostavno nerješivi u određenim povijesnim okolnostima', izjavio je za 'Delo' Pirnat, dodajući da su obje strane toliko zaoštrile svoja stajališta oko granice da to onemogućava bilo kakav dogovor.

'Problem je i u slovenskoj strani jer je sve skupa napuhano do te mjere da je granični problem postao samo središte nacionalnog interesa. Uvjeren sam da je problem granice u ovom trenutku nerješiv, a Slovenija i Hrvatska na najboljem su putu da svoje odnose zaoštre do ekstrema', istaknuo je Pirnat.

No, u pogledu pitanja koje bi trebala rješavati Ahtisaarijeva medijatorska skupina, Pirnat podržava stajalište slovenske vlade koja njenu ulogu ne vidi u 'trasiranju' puta prema rješenju graničnog pitanja pred Međunarodnim sudom u Haagu.

'Sumnjam da bi se u medijaciji moglo odrediti pravnu ustanovu na kojoj bi dvije države rješavale predmet spora. Logičnijim mi se čini da države uz pomoć posrednika definiraju predmet spora', rekao je Pirnat za vodeći slovenski list 'Delo' od srijede.