Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 s ukupno 14 pilota i zrakoplovnih tehničara iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ-a vratili su se u četvrtak, 2. studenoga 2017., iz Italije gdje su od 29. listopada sudjelovali u gašenju više požara na području sjeverne Italije.


Pukovnik Davor Turković, voditelj hrvatskog tima u Italiji, istaknuo je kako je riječ o velikim požarima na više lokacija. "Gasili smo u područjima visokih nadmorskih visina u okolici Torina. Nakon poziva talijanske Civilne zaštite letjeli smo zajedno s talijanskim posadama koje su bile u ulozi vođa, dok su naše posade bile pratioci. Misija je uspješno provedena, a suradnja s Talijanima je bila odlična", rekao je Turković.

Vezani članci Slika nije dostupna Ugašen požar kod Skradina: Vatrogasci se povukli, područje natapa kiša Slika nije dostupna Galerija: Ovako servisiraju kanadere noću kako bi bili spremni za gašenje požara

Kopilot kanadera Ivan Dukić je naglasio da je gašenje požara u Alpama za njega bila jedinstveno iskustvo. "Niti slutio nisam kako ću gasiti požare u blizini Mont Blanca. No, najvažnije je kako smo napravili dobar posao i stekli novo iskustvo", kaže Dukić.

Tijekom četiri dana aktvnog sudjelovanja u gašenju požara u susjednoj Italiji, posade su provele oko 50 sati sati u zraku u zajedničkim djelovanjima s talijanskim kolegama, a ukupno su izbacili oko 800 tona vode na požarištima, objavio je MORH.

Ovo je prvi angažman hrvatskih protupožanih snaga u Italiji. Osim u Italiji, Hrvatska je pružala pomoć u gašenju požara u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Grčkoj, Izraelu, Makedoniji i Portugalu.