Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GASILI 4 DANA

Piloti kanadera vratili se iz Italije: "Ni slutio nisam da ću gasiti požare u blizini Mont Blanca"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 s ukupno 14 pilota i zrakoplovnih tehničara iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ-a vratili su se u četvrtak, 2. studenoga 2017., iz Italije gdje su od 29. listopada sudjelovali u gašenju više požara na području sjeverne Italije.

Pukovnik Davor Turković, voditelj hrvatskog tima u Italiji, istaknuo je kako je riječ o velikim požarima na više lokacija. "Gasili smo u područjima visokih nadmorskih visina u okolici Torina. Nakon poziva talijanske Civilne zaštite letjeli smo zajedno s talijanskim posadama koje su bile u ulozi vođa, dok su naše posade bile pratioci. Misija je uspješno provedena, a suradnja s Talijanima je bila odlična", rekao je Turković.

Pročitajte i ovo Kanaderi kod Šibenika kraj plaže Žaborić FOTO/VIDEO Spektakularni prizori: Pogledajte nesvakidašnje snimke gašenja požara kod Šibenika Zdravko Klanac, Roman Babić bilo je napeto VIDEO Šef ZTC-a izgubio živce pa odbrusio: "Što očekujete od mene? Jel' biste bili sretni da se ubijem?"

Kopilot kanadera Ivan Dukić je naglasio da je gašenje požara u Alpama za njega bila jedinstveno iskustvo. "Niti slutio nisam kako ću gasiti požare u blizini Mont Blanca. No, najvažnije je kako smo napravili dobar posao i stekli novo iskustvo", kaže Dukić.

Tijekom četiri dana aktvnog sudjelovanja u gašenju požara u susjednoj Italiji, posade su provele oko 50 sati sati u zraku u zajedničkim djelovanjima s talijanskim kolegama, a ukupno su izbacili oko 800 tona vode na požarištima, objavio je MORH.

Ovo je prvi angažman hrvatskih protupožanih snaga u Italiji. Osim u Italiji, Hrvatska je pružala pomoć u gašenju požara u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Grčkoj, Izraelu, Makedoniji i Portugalu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene