Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasne provokacije

Rusi se igraju s vatrom, koja bi nas mogla doći glave! "Na nuklearku je postavljen eksploziv"

Nuklearka Zaporižija
Nuklearka Zaporižija Foto: Afp
Moskva i Kijev međusobno se optužuju da planiraju skori napad na nuklearnu elektranu Zaporižju na jugu Ukrajine. Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da je i dalje uvjeren u pobjedu Moskve u ratu protiv Ukrajine.

Ukrajinske oružane snage mogle bi pokušati napasti elektranu već u srijedu navečer, koristeći projektile i dronove, upozorio je u utorak na državnoj televiziji Renat Karča, savjetnik čelnika ruske agencije za atomsku energiju, Rosenergoatoma.

Ukrajinski glavni stožer, zauzvrat, napisao je u svome dnevnom izvješću da su ruske snage navodno postavile eksplozivne naprave na krov elektrane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je upozorio je francuskog kolegu Emmanuela Macrona na "opasne provokacije" Rusije oko nuklearne elektrane.

Eksplozivni uređaji su prikačeni na krovove trećeg i četvrtog reaktora, no vjerojatno bez namjere da oštete same reaktore, rečeno je u izvješću ukrajinskog stožera. Ukrajina neće prekršiti pravila međunarodnog zakona, naglasilo je vojno vodstvo u Kijevu.

To je, međutim, upravo ono za što Karča optužuje Ukrajince. Karča tvrdi da Kijev ne samo da planira granatiranje nuklearne elektrane, nego također i bacanje bombe s nuklearnim otpadom. Nije bilo dokaza koji potkrjepljuju ove tvrdnje.

Ukrajina se oglasila o protuofenzivi

Ukrajinsko vodstvo objasnilo je spori napredak dugo najavljivane protuofenzive novim ciljem iscrpljivanja ruskih snaga.

"U ovom stadiju aktivnih sukoba, ukrajinske obrambene snage ispunjavaju zadatak broj jedan: maksimalno uništenje ljudske snage, opreme, skladišta goriva, vojnih vozila, zapovjednih sjedišta, topništva i protuzračnih snaga ruske vojske", tvitao je u utorak tajnik vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, Oleksij Danilov.

Dodao je da što je učinkovitije neprijatelj uništen, više će kilometara biti oslobođeno kasnije. "Posljednih nekoliko dana bilo je posebno plodno", dodao je Danilov.

Putin i dalje vjeruje u pobjedu u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da je i dalje uvjeren u pobjedu Moskve u ratu protiv Ukrajine.

"U to nema sumnje", rekao je u utorak na sastanku s diplomantima sveučilišta za javnu upravu, po državnoj novinskoj agenciji TASS.

Ruski čelnik je naredio punu invaziju Ukrajine u veljači 2022. godine.

U to vrijeme, za ratne ciljeve naveo je zaštitu etničkih Rusa u Ukrajini i demilitarizaciju susjedne zemlje. Uz to je, zbog svoje vlastite sigurnosti, Rusija morala spriječiti Ukrajinu da se pridruži NATO savezu, rekao je Putin.

Nakon više od 16 mjeseci rata, Rusija i dalje okupira velike dijelove Ukrajine, no daleko je od postizanja vojnih ciljeva. Nakon niza poraza u ratu i nedavne pobune plaćenika kod kuće, Putin odnedavno rjeđe spominje vjeruje li u pobjedu.

Pročitajte i ovo Putin s djevojčicom Vraćanje ugleda Neobičan prizor iz Moskve: Putin ugostio osmogodišnju djevojčicu - "Pokazali su mi sliku na kojoj plačeš"

Ruski okupatori u Ukrajini pate od ključnih slabosti unatoč djelomičnom uspjehu, ocijenili su britanski vojni stručnjaci u svome dnevnom obavještajnom izvješću o ratu u Ukrajini koje je u utorak objavilo ministarstvo obrane (MoD) u Londonu.

Ruske postrojbe su razvučene i postoji manjak topničkog streljiva, rekao je MoD.

Rusi su djelomično bili uspješni u usporavanju ukrajinske protuofenzive u njezinim počecima. Do toga je došlo uglavnom zbog masovne upotrebe protutenkovskih mina, rečeno je u izvješću.

"Usporivši ukrajinsko napredovanje, Rusija je pokušala napasti ukrajinska oklopna vozila bespilotnim letjelicama, jurišnim helikopterima i topništvom", piše u izvješću britanskog ministarstva.

Britansko Ministarstvo obrane na dnevnoj bazi izvještava o napretku ruskog rata od početka invazije. Moskva optužuje London za širenje dezinformacija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene