Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon četverosatnog sastanka s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem, Višnja i Zdravko Pevec radnicima su objavili sretnu vijest. Na njihove račune do Božića će sjesti jedna plaća.


Ministarstvo gospodarstva bilo je posrednik u sastanku Pevecovih, vjerovnika i sindikalnih predstavnika. Trenutno se slučaj nalazi u predstečajnom stanju na Trgovačkom sudu. Pevecovi su najavili kako postoji mogućnost da imaju strateškog partnera koji će uložiti u njihovo poslovno carstvo. Ukoliko se to ostvari, on svojim novcem može prekinuti blokadu Pevecovih računa ili dati jamstva Trgovačkom sudu. Ako se to ne dogodi, Trgovački sud odredit će stečajnog upravitelja.

Vezani članci Vili Beroš Beroš jučer najavio moguće veće doprinose za zdravstvo. Plenković i Marić: "Nismo o tome raspravljali" Odlazak iz zemlje, arhiva (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Ostavimo li sve druge razloge po strani, ovo je jedan od uvjeta koji bi mogao zadržati Hrvate u zemlji

>> Uplakan bračni par Pevec: U istoj smo situaciji kao i radnici

Tvrtka Pevec ipak nastavlja s radom, a radnici će dobiti jednu plaću do Božića, tako je dogovoreno na četverosatnom sastanku u Ministarstvu gospodarstva. Vlasnik, sindikat, vjerovnici konačno za jednim stolom. Čini se da je samo to trebalo za kakvo takvo rješenje. Pevecovim radnicima pred Božić stižu nešto ljepše vijesti.

'Prvo ćemo sada dogovoriti kako bi u što skorije vrijeme otvorili trgovačke centre, trgovine i kako bi radnicima do Božića isplatili prvu plaću', rekao je Zdravko Pevec. Tvrtka je u predstečajnom postupku i pod nadzorom suda. No, Pevec tvrdi da se već pregovara sa strateškim partnerima te da će do kraja godine imati rješenje za izlazak iz krize. 'Stečaj predložen u smislu da se radnicima isplate plaće i u smislu da se otvori mogućnost potencijalnom strateškom partneru da se uključi u okviru tog postupka jer taj postupak to predviđa i na taj način zapravo da ne dođe niti do finalnog otvaranja stečaja', rekao je Mićo Ljubenko, odvjetnik dobavljača. Ministarstvo u svemu tek posrednik.

'Država u ovom slučaju ne može odigrati nikakvu aktivnu ulogu, ali može u svakom slučaju jednu, drugu i treću stranu sjesti za stol', kaže Tomislav Mazal, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva. Konačnim sjedanjem za stol zadovoljan i sindikat. 'Idemo sada po centrima da ljudima prenesemo koji je plan, a plan je prvenstveno nastavak dalje', rekla je Zora Radetić, iz Sindikat radnika trgovine. No radnici su izgubili strpljenje, obećanjima više ne vjeruju.