Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O "showu" u Saboru

Petrov: Gospodin Pernar samo je iskoristio svoje pravo govora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Božo Petrov rekao je kako s Davorom Bernardićem očekuje pravi sastanak.

Predsjednik Sabora Božo Petrov danas se pred zagrebačkom katedralom susreo s bivšim premijerom Tihomirom Oreškovićem. Pred katedralom je Petrov preuzeo Betlehemsko svjetlo od izviđača koji su ga tamo tradicionalno donijeli.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti Slika nije dostupna Suradnja s Mostom Zastupnici o izjavama Bože Petrova: 'Malo je izgubio kontrolu pa je ošinuo po svima'

Prokomentirao je i ključnu raspravu o proračunu i neprimjerene riječi koje su se jučer čule u sabornici.

''Mislim da se treba pridržavati poslovnika, svaki saborski zastupnik ima pravo govoriti u određenim okolnostima zadanu temu. Naravno on ima slobodu i tu slobodu može iskoristiti. Jučer je gospodin Pernar samo iskoristio svoje pravo govora na što ima... samo ono što je izuzetno bitno, bitno se držati teme pa ćemo vidjeti kako će to ići'', rekao je Petrov.

Sresti će se, rekao je, s predsjednikom SDP-a. S Davorom Bernardićem ne očekuje samo kavu nego i pravi sastanak.

''Smatram da bez obzira bili mi u opoziciji ili poziciji četiri, pet važnih stvari za Hrvatsku se treba dogovoriti tako da postoji dugoročna strategija za Hrvatsku bez obzira tko bio na vlasti za 4 godine'', rekao je Petrov i dodao da neke stvari trebaju imati kontinuitet.

Novinare je zanimalo jesu li on, ali i drugi zastupnici trebali ostati u Saboru do kraja rasprave.

''Kad bih imao samo posao koji je predsjedavanje Saborom bio bih tamo cijelo vrijeme. Budući da imam i drugih poslova kao predsjednik Sabora ne mogu cijelo vrijeme biti u sabornici. I to je razlog zašto postoji 5 potpredsjednika. A što se tiče zastupnika ne možete očekivati da aspolutno svi budu cijelo vrijeme. Naravno da trebaju biti u puno većoj prisutnosti nego sada. Zato smo tražili da se neke stvari promijene. Mislim da će se stvari mijenjati. Već su se promijenile, koliko znam 10, 15 posto je veća prisutnost. A to mora ići i više i ići će. Za neke stvari jednostavno treba vrijeme'', rekao je Petrov.

"Nema trzavica između HDZ-a i Mosta"

Osvrnuo se i na način biranja ustavnih sudaca te odbacio da postaje trzavice između HDZ-a i Mosta

 

"Bitno je koji se ljudi biraju u Ustavni sud i na koji način. Mislim da se treba postići konsenzus da se načini biranja ustavnih sudaca promjene, da se zakon o Ustavnom sudu promijeni. Bitno je da građani steknu povjerenje u toliko ključne institucije", izjavio je Petrov i dodao da će sutra dati odgovor predsjedniku Ustavnog suda koji je zatražio.

Ponovio je da bi promjene trebale ići u cilju veće transparentnosti i po potrebi sigurnosnoj provjeri kandidata za ustavne suce, te odbacio da oko toga ima trzavica između Mosta i HDZ-a.

"Mi možemo imati različit stav u odnosu na HDZ, SDP, HNS i nema potrebe da bude trzavica. To je bila njihova volja i način kako će birati i po kojim kriterijima ustavne suce. Na to smo upozoravali cijelo vrijeme tako da mi je začuđujuća izjava zašto se sad otvara tema kad je ta tema otvorena od trenutka kada su se počeli davati kandidati za ustavne suce", rekao je Petrov dodavši da je Most već tada upozoravao na četiri kandidata koja su im bila upitna i da ta tema traje od početka biranja kandidata. "Oni su odlučili drukčije, njihov izbor", kazao je.

"Nema velikih sukoba"

Na upit novinara o nemiru između HDZ-a i Mosta zbog europskih fondova izjavio je da nema nemira unutar vladajući partnera. "Iskreno ne znam da je toliki nemir. To sam danas vidio u novinama, jednostavno treba vidjeti o čemu se radi. Ne vjerujem da postoji neki strašan sukob kako pišu. Novine uvijek vole pisati o velikim sukobima. Nema velikih sukoba".

O tome ima li Most rješenje za Bjelolasicu, Petrov je izjavio kako postoji želja da se potiču hrvatske mogućnosti, hrvatski proizvodi i odredišta, no da ne može spriječiti ljude da odlaze u druge zemlje.

O tome treba li preispitati ulogu predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina s obzirom na objavljeni transkript SOA-e, Petrov je kazao da s tim nije upoznat. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene