Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Petračeve izjave prilika za pokretanje kaznenog postupka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je kako je jučerašnje svjedočenje umirovljenog generala Vladimira Zagorca na suđenju Hrvoju Petraču (za otmicu maloljetnoga Zagorčeva sina), prigoda da se pokrene kazneni postupak, u kojemu bi banke morale otkriti podatke o tajnim računima o kojima je Petrač govorio.

Predsjednik Mesić je, nakon svečane sjednice Hrvatskog sabora, u povodu Dana neovisnosti, novinarima također rekao da je istragu o navodnim tajnim računima tražio još dok je bio predsjednik Sabora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužiteljstvo traži provjeru Petračevih optužbi Slika nije dostupna Novica Petrač priznao otmicu

'Tražio sam da se izađe načisto s novcima koji je naša dijaspora dala za obranu Hrvatske, i da se utvrdi gdje su novci koji su iz našeg budžeta išli na razne račune', rekao je Mesić, dodavši da se za račune znalo, ali da su transferi s tih računa ostali nepoznati.

'Vidite, jedan me naziva fukarom samo zato što sam rekao da banka neće dati milijune eura nekomu samo zato što ima dobar projekt. Međutim, banka kaže da ipak treba imati određeni polog, i sada treba pronaći gdje su ovi milijuni koji se spominju', kazao je predsjednik Republike.

Napomenuo je da su tajne službe i Državno odvjetništvo dobilo naputak da se taj problem riješi, ali da je odgovor uvijek bio kako banke ne žele odati bankovnu tajnu.

'Međutim, banke nikad neće odati tajnu dok se ne pokrene kazneni postupak, a sad je prigoda da se on pokrene i onda će svaka banka dati podatke', rekao je Mesić.

Na pitanje je li s premijerom Ivom Sanaderom razriješio pitanje o tome je li međunarodni embargo na uvoz oružja koristio ili štetio Hrvatskoj, Mesić je odgovorio kako 'svaki idiot zna da je bila pogreška zabraniti Hrvatskoj da se brani'.

Dodao je kako njegov savjetnik Budimir Lončar nikad nije govorio u prilog toj zabrani.

'Bude Lončar branio je interese Hrvatske, a sad se javljaju oni iz mišjih rupa koji nikad nisu ništa predstavljali', izjavio je Mesić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene