Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija u Županji

Tragična smrt djevojčice (14): Zbog niza propusta optuženo pet osoba i dvije tvrtke

Bojler, ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Bojler, ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Pet osoba tereti se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti zbog smrti 14-godišnje koja je 2019. preminula nakon trovanja ugljičnim monoksidom.

Petero ljudi i dvije tvrtke iz Vinkovaca i Županje optužene su zbog smrti 14-godišnje djevojčice koja je u ožujku 2019. godine preminula u Županji zbog trovanja ugljičnim monoksidom u kupaonici, priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru.

Sa suda navode da 60-godišnjaka i 54-godišnjakinju terete da su od 11. travnja 2017. do 3. ožujka 2019. kao vlasnici stana odgovorni za stanje i sigurnost plinske instalacije, a 42-godišnjaka i 51-godišnjaka kao ovlaštene predstavnike distributera plina trgovačkog društva terete da prilikom periodičnog pregleda plinskih instalacija u stanu okrivljenih vlasnika nisu primijenili odredbe svih pozitivnih zakona i pravilnika iako su bili svjesni da je u prostoru kupaonice instaliran bojler koji nije redovito servisiran i u koji je ugrađen odsisni ventilator.

Niz propusta

Dimnjačara (29) DORH tereti da u lipnju 2018., protivno Odluci o organizaciji i djelovanju dimnjačarske službe grada Županja, nije provjerio dozračivanje u prostor kupaonice iako je bio svjestan da je riječ o plinskom uređaju s odsisnim ventilatorom. Tereti ga se da vlasnike stana nije upozorio i obavijestio opskrbljivača plinom da se prekine isporuka plina dok se dimovodni odvod ne dovede u ispravno stanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imate li takav? Tri su vrste plinskih bojlera, a jedna može biti i opasna po život: Upravo takvih je najviše u našim domovima

Također, 42-godišnjeg i 51-godišnjeg dimnjačara tereti se da su i oni znali kako u slučaju istovremenog rada ventilatora i plinskog bojlera postoji opasnost povrata dimnih plinova. U optužnici stoji i da vlasnici stana, iako su upozoreni ispitnim izvještajem od 11. travnja 2017. na smanjenu sigurnost uređaja, nisu obavili redoviti servis.

''Tereti ih se da su svi, pristajući time ugroziti živote i zdravlje stanara koji su boravili, propustili učiniti radnje iz svoje nadležnosti, pa je navedeni plinski uređaj u takvom stanju bio u uporabi do 3. ožujka 2019., kada je, u večernjim satima, upravo zbog nepravilne ventilacije i neispravnosti plinskog bojlera, došlo do stvaranja, po život opasne, koncentracije ugljičnog monoksida koje je udisalo dijete (2005.) te preminulo zbog trovanja'', stoji u optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene