Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pet posebno školovanih pasa vodiča svečano je uručeno novim vlasnicima, slijepim i slabovidnim osobama, a u okviru humanitarne akcije 'Boje optimizma' Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, tijekom koje je za kupnju, školovanje i odgoj tih pasa prikupljeno 250 tisuća kuna.


Na prigodnoj svečanosti u Centru za rehabilitaciju Silver istaknuto je je u Hrvatskoj oko 80-tak takvih pasa koji znatno pomažu slijepim osobama u poboljšanju kvalitete njihova života te da je u toj udruzi još oko 50-tak slijepih i slabovidnih osoba na 'listi čekanja' za takvog psa čiji je radni vijek oko šest do sedam godina.

Vezani članci Ilustracija Iz MORH-a se oglasili o prodaji službenih pasa: "Ovime Ministarstvo pokazuje koliko nam je važno da svaki službeni pas nastavi svoj životni vijek kao voljeni kućni ljubimac" Ilustracija Čopor pasa napao mladu trudnicu dok je išla na pregled: Pokušala se obraniti

Predsjednica Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Mira Katalenić naglasila je da je akcija započela još prije dvije godine. Istaknula je da su studenti dizajna Tehničko tehnološkog fakuleta sami osmisli boce pića koje su se prodavale za potrebe akcije tijekom koje je prikupljeno 250 tisuća kuna, ali da je vrijednije od novca da je akcija pomogla petoro slijepih i slabovidnih osoba, ali i senzibilizirala javnost za njihove probleme.

Posebno školovane pse, čija obuka traje oko godinu dana, danas su dobili studenti Petra Deša i Denis Rudić, umirovljenica Marija Kosanović, Bruno Marion kao i devetogodišnja Antonija Tuta kojoj u radu s takvim psom pomažu roditelji.

Inače, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet kao jedina nevladina i neprofitna organizacija kroz rehabilitacijske programe promiče temeljno ljudsko pravo na samostalnost i neovisnost u kretanju, kroz osposobljavanje slijepih osoba iz područja orijentacije i mobiliteta (školovanje i dodjela pasa vodiča, osposobljavanje slijepih za korištenje bijelog štapa).

Bavi se također poboljšanjem kvalitete svakodnevnog življenja osoba u invalidskim kolicima kroz pomoć rehabilitacijskih pasa, te djece s teškoćama u razvoju kroz dodjelu terapijskih pasa kao i boljem razumijevanju mogućnosti, specifičnih potreba i položaja osoba s invaliditetom u društvu edukacijom i senzibiliziranjem javnosti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju