Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezamjenjiv pratitelj

Pet školovanih pasa vodiča slijepih dobilo nove vlasnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet posebno školovanih pasa vodiča svečano je uručeno novim vlasnicima, slijepim i slabovidnim osobama, a u okviru humanitarne akcije 'Boje optimizma' Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, tijekom koje je za kupnju, školovanje i odgoj tih pasa prikupljeno 250 tisuća kuna.

Na prigodnoj svečanosti u Centru za rehabilitaciju Silver istaknuto je je u Hrvatskoj oko 80-tak takvih pasa koji znatno pomažu slijepim osobama u poboljšanju kvalitete njihova života te da je u toj udruzi još oko 50-tak slijepih i slabovidnih osoba na 'listi čekanja' za takvog psa čiji je radni vijek oko šest do sedam godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Nezbrinuti psi u međimurskim romskim naseljima veliki problem: Svaki put nađemo novih tridesetak pasa Ilustracija Užas u Crikvenici Zabranjen rad skloništu za životinje: Držali pse bez uvjeta i zarađivali, inspekcija nije reagirala godinama

Predsjednica Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Mira Katalenić naglasila je da je akcija započela još prije dvije godine. Istaknula je da su studenti dizajna Tehničko tehnološkog fakuleta sami osmisli boce pića koje su se prodavale za potrebe akcije tijekom koje je prikupljeno 250 tisuća kuna, ali da je vrijednije od novca da je akcija pomogla petoro slijepih i slabovidnih osoba, ali i senzibilizirala javnost za njihove probleme.

Posebno školovane pse, čija obuka traje oko godinu dana, danas su dobili studenti Petra Deša i Denis Rudić, umirovljenica Marija Kosanović, Bruno Marion kao i devetogodišnja Antonija Tuta kojoj u radu s takvim psom pomažu roditelji.

Inače, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet kao jedina nevladina i neprofitna organizacija kroz rehabilitacijske programe promiče temeljno ljudsko pravo na samostalnost i neovisnost u kretanju, kroz osposobljavanje slijepih osoba iz područja orijentacije i mobiliteta (školovanje i dodjela pasa vodiča, osposobljavanje slijepih za korištenje bijelog štapa).

Bavi se također poboljšanjem kvalitete svakodnevnog življenja osoba u invalidskim kolicima kroz pomoć rehabilitacijskih pasa, te djece s teškoćama u razvoju kroz dodjelu terapijskih pasa kao i boljem razumijevanju mogućnosti, specifičnih potreba i položaja osoba s invaliditetom u društvu edukacijom i senzibiliziranjem javnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene