Kanader (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Kanader (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Pet protupožarnih aviona, četiri kanadera CL-415 i jedan airtractor, gase požare kod Dicma i Muća u Dalmatinskoj zagori u Splitsko-dalmatinskoj županiji, izvijestila je u petak navečer Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).


Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, upućene su u petak oko 17 sati u akcije gašenja požara kod Dicma i Muća u Dalmatinskoj zagori u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na požarištima su četiri Canadaira CL-415 i jedan airtractor koji, kako se navodi, djeluju sukladno situaciji na terenu i prioritetima gašenja.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 195 požara (69 u Šibensko-kninskoj, 67 u Splitsko-dalmatinskoj, 47 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 1630 sati naleta, izbacile oko 47.600 tona vode, te prevezle 219 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta. (HINA)