Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljstvo raste i dalje

Sukob u SDP-u "ključa": "U ovom trenutku možemo reći da ne znamo tko vodi stranku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sukob u SDP-u sve je jači, a danas se medijima obratio i čelnik stranke Davor Bernardić.. Dio nezadovoljnih SDP -ovaca komentirao je njegov današnji istup.

Čelnik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u petak novinarima kako je zbog posljednjih događanja stranci nanesena velika šteta te kako će se o svemu razgovarati na tijelima stranke idući tjedan.

Pročitajte i ovo HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati" Predsjednik SDP-a Peđa Grbin predstavljanje u zagrebu "Kada dobijemo povjerenje građana, Hrvatska više neće biti ista": Koalicija Rijeke pravde predstavila svoj program

Predsjedništvo stranke sazvano je za utorak, a Peđa Grbin koji je ranije pozvao Bernardića da sam odstupi ili bi mogao biti smijenjen na stranačkoj konvenciji, izrazio je zadovoljstvo zbog sazivanja Predsjedništva jer će dobiti priliku da među sobom razgovaraju o problemima.

Priliku će, rekao je, iskoristiti, da ukažu na sve ono o čemu je i sam govorio proteklih dana.

Poručio je da konvencija stranke također mora biti sazvana.

"U ovom trenutku mi ne raspravljamo hoće li će i tko će voditi SDP. Raspravljamo o tome upravlja li se SDP-om sada dobro i je li taj način dobar za stranku i Hrvatsku. Uvjeren sam da sadašnji status quo nije održiv i da ga treba promijeniti", poručio je Grbin koji smatra da se to treba dogoditi što prije i što bezbolnije.

Grbin je član SDP-a gotovo 19 godina i kaže da se radi o mjestu na koje je došao kako bi nešto radio i mijenjao, a mišljenja je da za svoje istupe ne bi trebao snositi sankcije.

"Jer ovo ne govorim da bih pogurao nekoga nego zato što mislim da se situacija mora promijeniti, a na forumima nisam uspijevao polučiti rezultat. Glavu u pijesak neću zabadati, ako vidim problem reagirat ću. E sad, ako je posljedica toga neka sankcija na moj račun, ja za to moram biti svjestan i ja na to moram pristati, nema druge", objasnio je.

"Očito niti nemamo nikoga tko vodi stranku"

O situaciji u SDP-u govorila je i Milanka Opačić koja je poručila da su stranovi stranke, koji će na kraju krajeva birati tko će biti predsjednik, prevareni od strane Bernardića "jer je govorio da će okupiti stranku, pomiriti pukotine u stranci, a nažalost učinio ih je još većima.".

Iako o konkretnim imenima nije htjela govoriti, vjeruje da SDP ima ljude koji imaju snage, volje i znanja povesti SDP u nove vode. Bernardićev nasljednik bit će, kaže, onaj koji će imati dovoljno energije da se uhvati u koštac s problemima, da se primi posla i da okupi ljude.

Govoreći o očekivanjima od idućeg tjedna kada se sastaje Predsjedništvo stranke rekla je da je većina zastupnika rekla što misli.

"Mislimo da bi za stranku bilo najbolje da predsjednik odstupi jer u ovom trenutku smatramo da imamo krizu vodstva i da naprosto stranka ne funkcionira. Ne samo u Klubu, ne samo u Predsjedništvu nego nažalost se to sve više reflektira na teren", rekla je.

Na pitanje tko u ovom trenutku vodi stranku, kaže da je očito da to u ovom trenutku ne radi nitko.

"Jer kada je čelni čovjek u poziciji da nema povjerenje Kluba i kada imamo krizu vodstva onda očito niti nemamo nikoga tko vodi stranku i to se na neki način ogleda u samom radu kluba", rekla je.

"Ja iz SDP-a nikada neću izići niti će SDP izići iz mene"

O tome tko vodi odnosno ne vodi stranku govorio je i Mirando Mrsić. "U ovom trenutku možemo reći da ne znamo tko vodi stranku", rekao je.

"Ja smatram da u demokratskoj stranci pluralizam mišljenja, stavova, samo doprinosi da stranka iskristalizira što bolje stavove koje može komunicirati prema građanima. Prema tome nikakvog straha nemam", rekao je Mrsić na konferenciji za novinare u Saboru.

Komentirajući izjavu šefa SDP-a Davora Bernardića da tko nije zadovoljan ode, Mrsić je uzvratio kako je SDP njegova stranka. "Ja iz SDP-a nikada neću izići niti će SDP izići iz mene. Prema tome ja se nisam vidio u toj rečenici, ali smatram da je to rečenica neprimjerena osobi koja je na čelu stranke. To je izjava koja diskriminira na 'moje i tvoje', 'naše i vaše'", rekao je.

"Kad sam govorio o stanju u stranci na Glavnom odboru upozorio sam da stanje u SDP-u nije dobro, a to su ovih dana potvrdile i ostale kolege. Bez obzira na naša unutarnja previranja mi ne smijemo zaboraviti našu glavnu funkciju, upozoravati vladajuće na stvari koje ne rade dobro i nuditi rješenja. Moj se stav nije promijenio. Mislim da je u SDP-u potrebno u ovom trenutku jedinstvo i razgovor sa svim članovima stranke da oni daju svoja mišljenja o tome što se događa u SDP-u i kako bi SDP trebao ići dalje", rekao je Mrsić.

Na pitanje o medijskim nagađanjima o opozivu predsjednika stranke, Mrsić je kazao kako u stranci postoji način kako se izabire predsjednik i način kako se opoziva. "Prema tome, hoće li ta inicijativa krenuti ili ne, o tome nemam nikakvih niti saznanja niti incijativa da se to pokrene na taj način", zaključio je SDP-ovac.

SDP-u je, smatra, naštetilo nečinjenje i lutanje u odlukama. Nedonošenjem odluka propustili smo puno stvari proteklih mjeseci gdje smo mogli jasno iskazati stav SDP-a: oko Ine, bivšeg ministra Barišića, fašizacija Hrvatske, Agrokora.... To su teme koje su naštetile rejtingu stranke i ono o čemu treba razgovarati, poručio je.

"Predsjednik SDP-a je trebao biti glavni predvoditelj tih inicijativa i glavni koji je te inicijative trebao komunicirati sa javnošću, građanima i članovima stranke i to nije uspješno napravio. No, bez obzirao što imamo problema u stranci ne smijemo zaboraviti našu glavnu ulogu, a to je upozoravati na probleme i nuditi rješenja građanima", istaknuo je.

Tonino Picula smatra kako podijeljenost u SDP-u nije novijeg datuma. "Ona je prije svega posljedica sektaškog i arogantnog ponašavanja ranijeg vodstva. Odgovornost za to ne snosi samo predsjednik nego cjelokupno vodstvo", rekao je.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene