Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Bez povjerenja birača

POTPUNI POTOP Oni su najveći izborni gubitnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon ovih parlamentarnih izbora neki prekaljeni političari, koji su godinama bili u samom vrhu hrvatske političke scene odlaze u povijest. Barem za sada.

Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske, koji se razišao sa SDP-om, nije baš čini se krenuo uspješnim putem kada je odlučio osnovati stranku Naprijed Hrvatska! budući da mu nije uspjelo dohvatiti saborski mandat. U prvoj izbornoj jedinici gdje je nosio zajedničku listu s 'reformistima' Radimira Čačića osvojio je tek jedan posto glasova i ostao daleko ispod izbornog praga.

Gubitnica je i Jadranka Kosor, bivša HDZ-ova premijerka, koja se pridružila Radimiru Čačiću, kao nezavisna. U V. izbornoj jedinici bila je nositeljica liste 'reformista' i Naprijed Hrvatske! koja je osvojila 1,25 posto glasova.

U političku povijest odlazi i bivši SDP-ov ministar financija te saborski zastupnik Slavko Linić koji se također udružio s Josipovićem i Čačićem. No, kao nositelj liste saveza Naprijed Hrvatska! i 'reformista' osvojio je tek 3,14 posto glasova birača, a lista je dobila samo 1,7 posto u VIII. izbornoj jedinici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Petrov o foteljama REFORME ALI ... Most ne želi manje ministarstava, a MUP im je 'izuzetno bitan' Slika nije dostupna Dobili 7,3 milijuna kuna TKO JE BIO NAJŠIRE RUKE? Domoljubna koalicija objavila popis donatora

REZULTATI DIP-a: Domoljubna koalicija 59, Hrvatska raste 56, MOST 19, IDS 3, Živi zid 1, HDSSB 2, Bandić Milan 2, Uspješna Hrvatska 1

Velika su bila očekivanja od još jedne bivše članice SDP-a i ministrice zaštite okoliša u vladi Zorana Milanovića, Mirele Holy, koja je nakon razlaza sa strankom osnovala ORaH. Jedno vrijeme stranka se u anketama nametala kao treća politička opcija, no tijekom kampanje negdje su stvari pošle krivo. Holy nije uspjela osvojiti saborski mandat. U prvoj izbornoj jedinici gdje je bila nositeljica liste, ORaH je osvojio 3,35 posto glasova i završio na 6. mjestu, iza Živog zida. Holy je najavila da će podnijeti ostavku i da se više neće kandidirati za predsjednicu stranke.

Tko su sve nova lica stranaka koje po prvi puta ulaze u Sabor?

Veliki gubitnik izbora je i HDSSB koji je sa šest mandata u prethodnom sazivu Sabora pao na dva. Osvojili su ih Branimir Glavaš i Vladimir Šišljagić. Jesu li ih 'crne košulje' Sokolske garde koštale dijela glasova u ovoj će stranci vjerojatno ipak morati analizirati.

U Saboru više neće biti ni 'brace i seke'. Naime, Građanska stranka Željka Keruma koji je na prvo mjesto na listi stavio sestru Nevenku Bečić a na posljednje suprugu Fani Kerum, osvojila je u IX. izbornoj jedinici samo 0,30 posto glasova, odnosno u brojkama točno 694 glasa.

Loše na ovim izborima prošla je i Ruža Tomašić sa svojom konzervativnom strankom. U desetoj izbornoj jedinici osvojila je samo jedan posto glasova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene