Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon ovih parlamentarnih izbora neki prekaljeni političari, koji su godinama bili u samom vrhu hrvatske političke scene odlaze u povijest. Barem za sada.


Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske, koji se razišao sa SDP-om, nije baš čini se krenuo uspješnim putem kada je odlučio osnovati stranku Naprijed Hrvatska! budući da mu nije uspjelo dohvatiti saborski mandat. U prvoj izbornoj jedinici gdje je nosio zajedničku listu s 'reformistima' Radimira Čačića osvojio je tek jedan posto glasova i ostao daleko ispod izbornog praga.

Gubitnica je i Jadranka Kosor, bivša HDZ-ova premijerka, koja se pridružila Radimiru Čačiću, kao nezavisna. U V. izbornoj jedinici bila je nositeljica liste 'reformista' i Naprijed Hrvatske! koja je osvojila 1,25 posto glasova.

U političku povijest odlazi i bivši SDP-ov ministar financija te saborski zastupnik Slavko Linić koji se također udružio s Josipovićem i Čačićem. No, kao nositelj liste saveza Naprijed Hrvatska! i 'reformista' osvojio je tek 3,14 posto glasova birača, a lista je dobila samo 1,7 posto u VIII. izbornoj jedinici.

Vezani članci Slika nije dostupna TKO JE BIO NAJŠIRE RUKE? Domoljubna koalicija objavila popis donatora Slika nije dostupna Čačić o Petrovu: 'Ne. Ne. Ne...'

REZULTATI DIP-a: Domoljubna koalicija 59, Hrvatska raste 56, MOST 19, IDS 3, Živi zid 1, HDSSB 2, Bandić Milan 2, Uspješna Hrvatska 1

Velika su bila očekivanja od još jedne bivše članice SDP-a i ministrice zaštite okoliša u vladi Zorana Milanovića, Mirele Holy, koja je nakon razlaza sa strankom osnovala ORaH. Jedno vrijeme stranka se u anketama nametala kao treća politička opcija, no tijekom kampanje negdje su stvari pošle krivo. Holy nije uspjela osvojiti saborski mandat. U prvoj izbornoj jedinici gdje je bila nositeljica liste, ORaH je osvojio 3,35 posto glasova i završio na 6. mjestu, iza Živog zida. Holy je najavila da će podnijeti ostavku i da se više neće kandidirati za predsjednicu stranke.

Tko su sve nova lica stranaka koje po prvi puta ulaze u Sabor?

Veliki gubitnik izbora je i HDSSB koji je sa šest mandata u prethodnom sazivu Sabora pao na dva. Osvojili su ih Branimir Glavaš i Vladimir Šišljagić. Jesu li ih 'crne košulje' Sokolske garde koštale dijela glasova u ovoj će stranci vjerojatno ipak morati analizirati.

U Saboru više neće biti ni 'brace i seke'. Naime, Građanska stranka Željka Keruma koji je na prvo mjesto na listi stavio sestru Nevenku Bečić a na posljednje suprugu Fani Kerum, osvojila je u IX. izbornoj jedinici samo 0,30 posto glasova, odnosno u brojkama točno 694 glasa.

Loše na ovim izborima prošla je i Ruža Tomašić sa svojom konzervativnom strankom. U desetoj izbornoj jedinici osvojila je samo jedan posto glasova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook