Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnička osvježenja

Tko su sve nova lica stranaka koje po prvi puta ulaze u Sabor?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U idućem sazivu Sabora neke političke opcije sjedit će po prvi puta poput MOST-a koji je uspio osvojiti mandate u svih 10 izbornih jedinica, a tu je i Živi zid koji će također imati svojeg predstavnika u parlamentu.

Neki su pak poznati političari i prekaljeni saborski zastupnici odlučili krenuti svojim putem pa su s novim strankama sudjelovali na ovim izborima, s manje ili više uspjeha, poput Milana Bandića, Ive Josipovića i Radimira Čačića. Od regionalnih stranaka u Saboru će svoje predstavnike ponovno imati i IDS-PGS te HDSSB.

Prema osvojenim mandatima po izbornim jedinicama donosimo pregled zastupnika stranaka koje su prvi puta ušle u Sabor kao i regionalnih stranaka.

MOST je u I. izbornoj jedinici osvojio 18,37 posto glasova i tri zastupnička mandata. U Sabor su tako ušli bivši HDZ-ovac Drago Prgomet, prvi kandidat na listi koji je dobio 50,02 posto glasova te Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović.

U II. jedinici s liste MOST-a u Sabor ulaze Ivan Lovrinović i Ljubica Ambrušec. U toj je izbornoj jedinici mandat osvojio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U III. izbornoj jedinici mandat je osvojio Radimir Čačić koji će ispred Narodne stranke - reformista sjediti u Saboru. I to je jedini mandat koji je ova novoosnovana stranka, u koaliciji s Uspješnom Hrvatskom Ive Josipovića uspjela osvojiti. S liste MOST-a u ovoj jedinici saborski mandat dobio je Robert Podolnjak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Petrov o foteljama REFORME ALI ... Most ne želi manje ministarstava, a MUP im je 'izuzetno bitan' Slika nije dostupna Dobili 7,3 milijuna kuna TKO JE BIO NAJŠIRE RUKE? Domoljubna koalicija objavila popis donatora

REZULTATI DIP-a: Domoljubna koalicija 59, Hrvatska raste 56, MOST 19, IDS 3, Živi zid 1, HDSSB 2, Bandić Milan 2, Uspješna Hrvatska 1

Jedina dva saborska mandata za HDSSB uspjeli su osvojiti Branimir Glavaš i Vladimir Šišljagić, i to u IV izbornoj jedinici. I u toj je jedinici MOST osvojio jedan saborski mandat koji je pripao Miroslavu Šimiću dok su u V. izbornoj jedinici mandate dobili Tomislav Panenić i Ivica Mišić.

Jasna Matulić i Juro Martinović osvojili su saborska mjesta za MOST u VI. jedinici, gdje se saborskog mjesta uspio dokopati i Miodrag Demo za stranku Bandić Milan 365.

U VII. izboroj jedinici mandate su dobili Slaven Dobrović i Josip Katalinić za MOST te Ivan Sinčić za Živi zid, kao jedini predstavnik te političke opcije koji će sjediti u idućem sazivu parlamenta.

PREFERENCIJALNO GLASOVANJE Evo koji su kandidati dobili najviše glasova

U VIII. jedinici Koalicija IDS-PGS-RI osvojila je tri mandata za Sabor, a dobili su ih predsjednik stranke Boris Miletić, Giovanni Sponza i Tulio Demetlika.

U IX. izbornoj jedinici MOST je osvojio dva mjesta u Saboru u kojem će sjediti Stipe Petrina, kontroverzni načelnik općine Primošten te Miro Bulj.

Još jedna dalmatinska jedinica bila je uspješna za MOST - u desetoj je najviše glasova dobio Božo Petrov, predsjednik platforme i gradonačelnik Metkovića koji je osvojio 59,68 glasova birača iako je bio na posljednjem mjestu na listi. Prva dva mjesta pripala su Ivanu Kovačiću i Mariu Klobučiću.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene