Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori 2015.

Posljednji je dan izborne kampanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petak, odnosno danas je u Hrvatskoj posljednji dan službene promidžbe za nedjeljne parlamentarne izbore.

Do ponoći, kada počinje izborna šutnja, političke stranke i koalicije te kandidati neovisnih lista i nacionalnih manjina mogu biračima predstavljati svoje programe za parlamentarne izbore 2015.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Petrov o foteljama REFORME ALI ... Most ne želi manje ministarstava, a MUP im je 'izuzetno bitan' Slika nije dostupna Dobili 7,3 milijuna kuna TKO JE BIO NAJŠIRE RUKE? Domoljubna koalicija objavila popis donatora

Proteklih 15-ak dana službene kampanje predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin ocijenio je "uobičajenim". "Kampanja nije u bitnome odstupala od ranijih iskustava, nije bilo ni nekakvih ekstremnih slučajeva", rekao je Hrvatin.

U protekla dva tjedna birači su mogli upoznati nešto više od 2300 kandidata, koliko ih je, naime, upisano na 166 izbornih lista, većinom stranačkih. Najviše lista (19) je u 1. izbornoj jedinici, a najmanje (11) u 11. izbornoj jedinici.

Osporili smo 9 najčešćih razloga zašto ne izaći na izbore

Nedjeljni parlamentrani izbori osmi su izbori te vrste i prvi parlamentarni izbori u modernoj Hrvatskoj na kojima će birači moći iskoristiti preferencijski glas, što znači da na listi za koju budu glasovali mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost pred svim ostalima s te liste.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste imat će prednost pred drugim kandidatima bez obzira na poredak i mjesto na kojem se nalazi.

Saborski zastupnici, njih 151, biraju se neposredno tajnim glasovanjem na četiri godine. U deset izbornih jedinica bira ih se po 14, "dijaspora", to jest birači bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri zastupnika u posebnoj, 11. izbornoj jedinici, a pripadnici nacionalnih manjina osam zastupnika u posebnoj, 12. izbornoj jedinici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene