Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Petak, odnosno danas je u Hrvatskoj posljednji dan službene promidžbe za nedjeljne parlamentarne izbore.


Do ponoći, kada počinje izborna šutnja, političke stranke i koalicije te kandidati neovisnih lista i nacionalnih manjina mogu biračima predstavljati svoje programe za parlamentarne izbore 2015.

Vezani članci Slika nije dostupna TKO JE BIO NAJŠIRE RUKE? Domoljubna koalicija objavila popis donatora Slika nije dostupna 'MOST se ne raspada iako ga pokušavaju srušiti'

Proteklih 15-ak dana službene kampanje predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin ocijenio je "uobičajenim". "Kampanja nije u bitnome odstupala od ranijih iskustava, nije bilo ni nekakvih ekstremnih slučajeva", rekao je Hrvatin.

U protekla dva tjedna birači su mogli upoznati nešto više od 2300 kandidata, koliko ih je, naime, upisano na 166 izbornih lista, većinom stranačkih. Najviše lista (19) je u 1. izbornoj jedinici, a najmanje (11) u 11. izbornoj jedinici.

Osporili smo 9 najčešćih razloga zašto ne izaći na izbore

Nedjeljni parlamentrani izbori osmi su izbori te vrste i prvi parlamentarni izbori u modernoj Hrvatskoj na kojima će birači moći iskoristiti preferencijski glas, što znači da na listi za koju budu glasovali mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost pred svim ostalima s te liste.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste imat će prednost pred drugim kandidatima bez obzira na poredak i mjesto na kojem se nalazi.

Saborski zastupnici, njih 151, biraju se neposredno tajnim glasovanjem na četiri godine. U deset izbornih jedinica bira ih se po 14, "dijaspora", to jest birači bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri zastupnika u posebnoj, 11. izbornoj jedinici, a pripadnici nacionalnih manjina osam zastupnika u posebnoj, 12. izbornoj jedinici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook